White paper

Geef uw cloudproject een vliegende start

[whitepaper] De beslissing om de cloud te gebruiken is eenvoudig: cloud computing heeft veel voordelen. Het zijn de stappen erna die een uitdaging vormen.

De beslissing om de cloud te gebruiken is eenvoudig: cloud computing heeft voor de meeste bedrijven veel voordelen. Het zijn de stappen erna die een uitdaging vormen. Met de volgende stappen geeft u uw cloudproject een vliegende start.

1. Maak uw IT-team bewust van de voordelen voor hen

Uw IT’ers beschouwen cloud computing misschien als outsourcing en dus een bedreiging voor hun job. Leg hen uit dat bij elke cloudimplementatie de eindverantwoordelijkheid bij het IT-team blijft. En zodra ze horen dat ze door de cloud heel wat tijd vrij hebben om te besteden aan strategische projecten en nieuwe technologieën, verdwijnen hun bedenkingen al snel.

2. Hanteer een “cloud eerst” beleid voor nieuwe projecten

Als de business nieuwe toepassingen aanvraagt, kijk dan eerst naar cloudgebaseerde oplossingen. Communiceer dat beleid ook. De businessmensen zullen daardoor heel wat positiever staan tegenover de IT-afdeling, want ze associëren de cloud met snellere oplossingen.

3. Verhuis test- en ontwikkelomgevingen als eerste naar de cloud

De eerste gebruikers van IaaS waren ontwikkelaars, die door hun sporadisch maar intens infrastructuurgebruik de kosten van serveraankopen niet konden verantwoorden. Het ligt dan ook voor de hand om uw test- en ontwikkelomgevingen op een publieke cloud te draaien.

4. Bekijk uw IT-onderhoudsplan

Synchroniseer waar mogelijk een upgrade van uw IT binnen het cloudproject:

  • Hardware: In een onderzoek door Frost & Sullivan onder Amerikaanse IT decision makers gaf bijna de helft aan dat ze clouddiensten gaan overwegen wanneer het tijd is om hun verouderde serverinfrastructuur te vervangen.
  • Software: Webapplicaties zijn doorgaans relatief eenvoudig en met een voorspelbare kostprijs naar de cloud te migreren. Volgens IBM vallen 60% van de workloads van bedrijven in deze categorie. Bovendien zijn veel legacysystemen (20% van de workloads) op een robuust cloudplatform uit te rollen.

5. Stel een cross-functioneel projectteam samen

Dat team bestaat uit de volgende mensen:

  • belanghebbenden uit de businessgroepen zoals sales, marketing en engineering die de workloads identificeren om naar de cloud te migreren;
  • ontwikkelaars en application engineers om te evalueren hoe geschikt de workloads zijn voor de cloud;
  • verantwoordelijken voor compliance, security en disaster recovery om de risico’s te identificeren;
  • senior managers om het strategische belang van workloads voor de business te bepalen.

6. Laat u bijstaan door een expert

De cloud is een nieuw model en heel weinig bedrijven hebben voldoende expertise. Vaak heeft de IT-afdeling ook niet voldoende resources om naast hun dagelijkse taken een overstap naar de cloud te organiseren. Geen wonder dat 77% van de IT decision makers volgens Frost & Sullivan een externe expert wil inschakelen om te helpen bij hun cloudstrategieën. Zoek een expert die ervaring heeft met alle deploymentmodellen en een sterke achtergrond in beveiliging heeft.

7. Denk op tijd aan het beheer

Wacht niet met nadenken over hoe u de cloud gaat beheren tijdens de implementatie. Denk tijdig na over uw aanpak: hoeveel verantwoordelijkheid behoudt uw team en wat is de taak van uw cloudprovider?

8. Stel het migratie- en integratieprojectplan op

Houd bij uw plan het volgende voor ogen:

  • Identificeer twee of drie workloads die eenvoudig en met weinig risico naar de cloud te verplaatsen zijn. Webapplicaties die kritiek noch strategisch zijn en weinig interactie met externe gegevensbronnen vereisen, zijn hiervoor het meest geschikt.
  • Bepaal voor elke workload een geschikt deploymentmodel. De keuze is een afweging tussen allerlei parameters, waaronder uw risicobereidheid, de inspanningen die u wilt leveren en de verwachte kostenreductie.
  • Bepaal voor elke workload een manier om het succes van de cloudmigratie te meten.

Wilt u goed voorbereid aan uw cloudproject beginnen? Lees dan hier de whitepaper Stepping Into the Cloud: A Practical Guide to Creating and Implementing a Successful Cloud Strategy van IBM.

$(document).ready(function() {
$(“.fancybox”).fancybox();
});

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business