[Partnerinfo] Lijst van super accelerators zet richtingwijzers uit voor onze bedrijven

[Partnerinfo] Het internet heeft de invulling van tijd en ruimte fundamenteel gewijzigd. Snellere toegang tot meer consumenten en een overaanbod aan informatie die toegankelijk is voor bijna iedereen veranderen grondig de context waarin het bedrijfsleven opereert.

 
Terwijl organisaties vroeger geleidelijk hun marktpositie konden uitbreiden, moeten ze nu opereren in een omgeving waarin complexiteit en veranderingen zich tegen een steeds hoger tempo voltrekken en de referentie worden. Morgen is anders dan gisteren, disruptieve businessmodellen vernietigen tradities en zetten de marktverhoudingen op hun kop. Bovendien evolueren we steeds meer naar een model dat perfecto spoort met de tekst van die wereldhit van Abba: “The winner takes it all”. Zelfs de sterke technologische voorlopers hebben geen enkele garantie. Kijk maar naar wat Nokia en Blackberry is overkomen.
 
In die context is het meer dan ooit belangrijk om te kijken welke bedrijven zich het snelst ontwikkelen, en hoe zij door hun flexibiliteit en soepelheid de concurrentie een stukje voor blijven. Daarom hebben wij bij Heidrick & Struggles als belangrijke internationale dienstverlener voor de rekrutering van leidinggevend personeel, advies in leadership en formalisering van de bedrijfscultuur voor het tweede opeenvolgende jaar een lijst opgemaakt van “super accelerators”. Dit zijn de bedrijven die het best gewapend zijn om de economie van morgen te schragen.
 
Om op de lijst te kunnen worden opgenomen moeten ondernemingen aan welbepaalde criteria voldoen. Zo moeten ze tot de top 500 behoren van de bedrijven met de grootste beurskapitalisatie en tot de 20% ondernemingen met de sterkst stijgende omzet in de afgelopen drie jaar. Ook mag tijdens de groei de winstmarge niet met meer dan 20% gedaald zijn als percentage van de omzet.
 
De 25 top-accelerators op onze lijst hebben hun positie te danken aan het feit dat ze in staat zijn om te begrijpen hoe de omgeving verandert en aan hun vermogen daar op het juiste ogenblik op in te spelen. De lijst van de 25 super accelerators bestaat uit 16 Amerikaanse bedrijven en 9 Aziatische, waarvan 5 afkomstig zijn uit China. Veertien bedrijven stonden vorig jaar ook al op de lijst, maar er zijn ook elf nieuwkomers bij.
 
Dat er geen enkel Europees bedrijf op de lijst staan, kunnen we op twee manieren interpreteren. Enerzijds betekent dit immers dat we moeten inzien dat ze een grote achterstand hebben, anderzijds dat ze nog een enorm potentieel hebben. De ambities moeten in Europa duidelijker worden gefromuleerd en meer op lange termijn onderbouwd.
 
Onlangs las ik dat Europa per jaar vier miljard dollar investeert in artificiële intelligentie. Dat klinkt misschien toekomstgericht, maar als je dat vergelijkt met de respectievelijk 12 en 16 miljard dollar die China en de Verenigde Staten in artificiële intelligentie investeren, is het te weinig om de Europese bedrijven te wapenen voor de toekomst. Er zou op het oude continent meer ambitie moeten zijn om leiderschap te claimen.
 
De top 10 van de lijst van topaccelerators bestaat uit Apple, Alphabet, Alibaba, Tencent, Visa, Comcast, Taiwan Semiconductor, United Health Group, Ping An en Celgene Corporation.  De diversiteit van de sectoren waarin deze bedrijven actief zijn, bewijst dat creativiteit overal mogelijk is. Op voorwaarde dat mensen de ruimte krijgen om die creativiteit te ontwikkelen. De lijst van de 25 topaccelerators is zoiets als de laatste zestien ploegen in de Champions League voetbal.
 
Bij Heidrick & Struggles vinden we dat ze ook andere organisaties op hun eigen niveau zou moeten inspireren om in te zetten op talent, creativiteit, groei en groot aanpassingsvermogen. Een zeer grote beurskapitalisatie is geen conditio sine qua non om snel te schakelen en op te schalen. Gelukkig zijn er ook in ons land steeds meer startups die dat beseffen en er ook naar handelen. Bedrijven als Teamleader, NG Data en Citycubes zijn maar enkele van de inspirerende voorbeelden. Ze combineren ambitie, creativiteit en talent. Heidrick & Struggles juicht hun succes toe en hoopt dat ze in de lijst van de topaccelerators inspiratie vinden om hun groeipad te blijven bewandelen.
 
 
Filip Lerno holds a master’s degrees in law, applied economics, and port and maritime sciences. After university, he received his masters of business administration from the Vlerick School of Management. He is also an Alumni of INSEAD I.E.P. Program.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business