Partnerinfo

Veiligheid in datacenter is mensenwerk

[Partner info] Datacenters worden grootschaliger en hun energiedichtheid wordt groter, waardoor de kans op risico’s in een omgeving met veel elektrische systemen toeneemt. Een kleine storing kan zo een volledig complex platleggen.

Joris Verdickt, Sales Manager Schneider Electric ITB Belgium: “Veiligheid in datacenters is belangrijker dan ooit. Maar het veiligheidsrisico voor medewerkers beperken tot een minimum is meer dan apparatuur aanschaffen of standaardprocedures volgen”.

Datacenters kunnen beschermende middelen inzetten (zoals rubberen schoenen) of goede signalisatie voorzien om te voorkomen dat apparaten per ongeluk worden aangezet bij onderhoudswerken. Maar om een hoger veiligheidsniveau te bereiken, moet een interne veiligheidscultuur worden gecreëerd.

Sleutelelementen voor solide veiligheidscultuur:

Trainingsprogramma’s. Medewerkers worden op regelmatige basis geïnformeerd over procedures en apparatuur. Datacentermedewerkers krijgen aanvullend daarop instructies over veiligheid en incidentenrespons.

Een communicatieplan van aanpak dat fungeert als communicatiemiddel en vastlegt welke veiligheidsprocedures en middelen datacenters moeten gebruiken.

Ondersteuning van regelgeving bij klanten. Vaak hanteren klanten eigen veiligheidsrichtlijnen waar datacentermedewerkers zich moeten aan houden. Duidelijkheid en communicatie hierover – intern én extern is een must.

Veiligheidscontroles en audits. Datacentermedewerkers voeren veiligheidscontroles uit alvorens ze onderhoudswerken uitvoeren. Maar het werk van de onderhoudstechnici zelf dient aan een audit onderworpen te worden, om na te gaan of ze procedures op een juiste manier volgen.

Deze elementen hebben één ding gemeen: ze worden allemaal gefaciliteerd door mensen.

“Optimaliseren van veiligheid is geen theoretisch principe, maar een mentaliteitsverandering!”, aldus Joris Verdickt.

Maak kans op een iPad! Download de whitepaper “Importance of Critical Site Documentation & Training”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business