Nieuws

Vega breekt niet door: Nvidia kent grotere groei in gpu-markt dan AMD

Gamers en de opmars van cryptomunten geven de verkoop van GPU's een stevige boost, maar het is vooral Nvidia die daar de vruchten van plukt.

De GPU-markt heeft opnieuw een uitstekend kwartaal achter de rug. De pc-markt krimpt elk jaar weer een beetje meer, maar één niche blijft overeind: die van de gaming pc. Gamers trekken nog altijd graag hun portefeuille open om een straffe computer of computeronderdelen te kopen. Hier profiteren ook GPU-fabrikanten van. Bovendien is de vraag naar grafische kaarten ook sterk gestegen door de populariteit van cryptomunten.

[related_article id=”218848″]

Er is één duidelijke winnaar die met de winsten van die positieve GPU-trend gaat lopen: Nvidia. Het bedrijf tekende de afgelopen drie maanden een groei van 29,53 procent op in de verkoop van grafische kaarten in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Dat berekende analysebureau Jon Peddie Research. Concurrenten AMD en Intel deelden ook in de winst, maar in mindere mate. Zij zagen hun verkoop respectievelijk met 7,63 en 5,01 procent stijgen. In het algemeen steeg de verkoop van GPU’s met 9,3 procent in vergelijking met de voorgaande drie maanden.

AMD lanceerde vorig jaar een groot offensief om terrein te winnen in de markt van de high-end GPU, traditioneel het territorium van Nvidia. Met de Vega-architectuur en drie splinternieuwe GPU’s hoopte AMD een nieuwe start te kunnen maken. De huidige cijfers tonen aan dat het bedrijf daar maar deels in geslaagd is. Nvidia blijft nog altijd een groter marktaandeel behouden dan AMD als het om computergraphics gaat. De onbetwiste leider in de categorie blijft echter Intel, dat dankzij de integrated graphics van zijn Intel Core i-chips domineert bij desktops.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business