Nieuws

Bitcoin cash verdubbelt in waarde terwijl originele bitcoin zakt

Evenwaardig zijn ze nog lang niet, maar bitcoin cash lijkt eindelijk op stoom te komen nadat het in augustus van de oorspronkelijke bitcoin afscheurde.

Bitcoin cash maakte het afgelopen weekend een grote sprong. Terwijl de cryptomunt afgelopen donderdag nog zo’n 663 dollar waard was, klom dat bedrag snel op tot een piek van  1.539 dollar op zondag 12 november. Ondertussen is de koers weer iets gezakt, maar de munt blijft stabiel op zo’n 1.200 dollar, een verdubbeling tegenover een week geleden.

Dat is nog altijd peanuts tegenover de oorspronkelijke bitcoin, die momenteel dan wel door een dipje gaat maar op 6.575 dollar staat. Toch is de huidige marktbeweging significant. Op zich heeft bitcoin cash meer te bieden voor bedrijven die de digitale munt willen gebruiken.

Onvrede

Bitcoin cash splitste zich in augustus af van bitcoin en bestaat sindsdien als een alternatieve bitcoin-variant met zijn eigen blockchain.

[related_article id=”217283″]

Oorzaak van de breuk was onvrede binnen de bitcoingemeenschap over de toekomst van de munt. Het minen van bitcoin is door zijn groeiende populariteit en door inherente technische beperkingen erg traag geworden, waardoor de digitale munt aan efficiëntie heeft ingeboet als transactiemiddel. Bovendien stegen ook de transactiekosten voor het minen van een munt.

Een groep binnen de gemeenschap pleitte daarom voor een technische aanpassing van de blockchain, zodat het proces terug versneld zou kunnen worden. Die versnelling kwam echter met een keerzijde: het maakt het delven van munten veel belastender, waardoor het proces in essentie enkel nog winstgevend was voor gebruikers die beschikten over veel computerkracht. Uiteindelijk kwam er een compromis uit de bus om het debat binnen de gemeenschap te beslechten, maar voor een deel van de bitcoindelvers was dat niet genoeg. Zij kozen voor de vlucht vooruit en scheurden zich af: bitcoin cash was geboren.

Erfgenaam

Bitcoin cash heeft alvast één prominente voorvechter: Gavin Andresen. Deze ontwikkelaar kan heel wat gewicht in de schaal leggen binnen de bitcoingemeenschap omdat hij de officiële erfgenaam is van Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van bitcoin en blockchain. Nakamoto duidde Andresen aan als leider van het bitcoin-project voordat hij van het toneel verdween. Andresen werd vorig jaar uit het ontwikkelingsteam van bitcoin gezet wegens meningsverschillen. Volgens hem is bitcoin cash de toekomst van de digitale munt. “Bitcoin cash is waar ik in 2010 begon aan te werken: een waarde-drager EN een transactiemiddel,” tweette hij deze zaterdag.

 

 

Door het snellere miningproces heeft bitcoin cash meer potentieel voor professionele gebruikers. Bedrijven houden momenteel nog vast aan de oorspronkelijke bitcoin, maar het is niet ondenkbaar dat ze geleidelijk aan zullen overschakelen naar de variant. Dat zal misschien niet alleen wegens de hogere efficiëntie zijn. Bitcoin maakte onlangs een tweede splitsing door. Een derde breuk staat al gepland. De instabliteit zou wel eens sneller gebruikers wegjagen dan het trage verwerkingsproces.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business