Nieuws

Nederland houdt referendum over nieuwe omstreden NSA-wet

De nieuwe wet geeft de overheid veel macht met heel wat achterpoortjes, maar dat is niet naar de zin van de Nederlandse bevolking. Er zijn genoeg handtekeningen verzameld om een referendum te houden.

 
In juli heeft Nederland de omstreden Intelligence and Security Agencies Act goedgekeurd in het parlement. In Nederland staat de wet bekend als de ‘Sleepwet’. Hiermee krijgt een speciale dienst binnen de overheid veel macht om alle geconnecteerde toestellen te controleren. Een beetje zoals de NSA, maar dan heel dichtbij ons.
 
 

Referendum

Heel wat Nederlanders steigerden na de goedgekeurde wet, waardoor een groep mensen een petitie heeft gestart om een referendum te houden. Vanaf 300.000 gevalideerde handtekeningen is Nederland bij wet verplicht om de mensen te laten kiezen. Er werden 417.000 handtekeningen ingediend, waarvan er 384.126 wettelijk waren. Resultaat: 21 maart, wanneer de Nederlanders voor gemeenteraadsverkiezingen naar de stembus gaan, moeten ze ook kiezen of ze de nieuwe wet wel of niet goedkeuren.
 
Een van de voortrekkers van het referendum laat aan ZDNet weten dat ze zeker niet de hele wet willen vernietigen. Er is weldegelijk een nieuwe wet nodig om de veiligheid online te garanderen. Wat het meest tegen de borst stoot, is dat er op eender wel moment kabeltrafiek kan worden geanalyseerd, wat neerkomt op massatoezicht.
 
Er is een brede aanhang die de wet wil laten aanpassen, waaronder ook Amnesty. Zij laten in een boodschap weten dat ze niet akkoord gaan met de mogelijkheid dat ook ongevaarlijke mensen zomaar kunnen worden ‘bekeken’.
 
 

Niet bindend

De nieuwe wet geeft de overheid ook hacking-mogelijkheden tegen derde partijen. Ze hopen hiermee dat zero-day-lekken sneller kunnen worden opgespoord, maar security-experts vrezen dat alles net minder veilig gaat worden op deze manier.
 
Tot slot kan alle data die wordt onderschept worden gedeeld met overheden van eender welk land. Stel dat iemand zich bijvoorbeeld kritisch uit zou laten over Erdogan, dan zou dankzij de nieuwe wet zijn identiteit met Turkije worden gedeeld.
 
Enig nadeel: een referendum heeft enkel een adviserende rol. De overheid kan daarna nog altijd kiezen wat het doet, ongeacht de uitkomst. Anderzijds: wanneer de regering zo’n groots referendum zomaar naast zich neerlegt, zou dat ook politieke zelfmoord kunnen zijn. Afwachten wat 21 maart 2018 brengt.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business