Nieuws

Intel lanceert supersnelle Optane-SSD’s voor workstations

De supersnelle Optane-geheugentechnologie van Intel, die aanvankelijk uitsluitend voor het datacenter bedoeld was, komt nu naar de pc.

 
Intel brengt Octane naar de pc. Octane is de naam van het bedrijf voor een opslagtechnologie die je nog het best kan vergelijken met een klassieke SSD. Intel gebruikt echter zelf ontwikkeld 3D XPoint-geheugen, wat sneller is dan het doordeweekse flash-geheugen in zo’n solid state drive. Het resultaat: een opslagmedium met sequentiële lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 2,5 GBps en 2 GBps. Dat is bijna dubbel zo snel als een SSD die rechtstreeks op het moederbord van een pc of laptop gemonteerd is, en meer dan vier keer sneller dan een gewone Sata-SSD.
 
Intel introduceerde Optane als een adrenalinespuit voor bestaande SSD-opslag in datacenters. Door SSD’s met Optane-opslag te combineren, werd het mogelijk om het geheel in te zetten als RAM-geheugen. Zo helpt Optane je om op een relatief budgetvriendelijke manier om te gaan met enorme datasets voor big data analytics.
 
In die configuratie heeft Optane weinig te zoeken in een workstation. De beschikbare opslag is niet groot genoeg om zo’n hybride-systeem met Optane en een gewone SSD te rechtvaardigen. Daarom brengt Intel Optane nu uit als SSD-alternatief. Het medium zal in eerste instantie beschikbaar zijn in variaties met 280 GB en 480 GB aan capaciteit. De prijs in dollar voor die stukken hardware is al bekend: 389 dollar en 599 dollar. De dingen verschijnen onder de naam Optane SSD 900P. Ze passen op de meeste moederborden dankzij de HHHL-vormfactor al is er ook een U.2-incarnatie.
 
Optane is interessant voor wie met erg zware bestanden werkt, of wie grote hoeveelheden data wil verwerken op zijn systeem. De snelheidsboost zal zich laten voelen op systemen die zelfs met een SSD aan boord vrij veel tijd nodig hebben om gegevens in te laden. Belangrijke voorwaarde voor een investering in dit stuk hardware is natuurlijk dat de rest van de workstation hardware heeft die op hetzelfde niveau presteert.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business