Nieuws

Samsung Electronics-CEO neemt ontslag ondanks recordwinst

Eén van de drie co-CEO’s van Samsung Electronics neemt ontslag in de marge van het grote corruptieschandaal dat het bedrijf omhult. De cijfers blijven desalniettemin sterk.

 
Kwon Oh-hyun zegt zijn positie als CEO bij Samsung Electronics op. Kwon is een oudgediende bij het bedrijf en leidt de elektronicagigant samen met drie co-CEO’s. De man zelf claimt dat hij een vertrek al enige tijd aan het overwegen was, en het niet langer kon uitstellen. “We worden geconfronteerd met een ongeziene crisis”, laat Kwon in een statement optekenen. Hij verwijst daarbij naar het corruptieschandaal dat Samsung in Korea omhult. “Ik denk dat de tijd rijp is voor het bedrijf om een nieuwe start te nemen met nieuw leiderschap, om zo beter tegemoet te komen aan de uitdagingen die een snel verander IT-industrie met zich mee brengt.”
 
Het lijkt er toch vooral op dat Kwon een stap op zij zet in een poging het vertrouwen in Samsung te herstellen. Samsung Electronics is het paradepaardje van de Samsung-groep. Die bestaat uit 60 onderling gelinkte bedrijven die samen een zogenaamde chaebol vormen. Een chaebol kan je zien als een mix tussen een enorm conglomeraat en een familiebedrijf.
 
De gedoodverfde erfgenaam van Samsung, Lee Jae-yong, werd pas veroordeeld tot vijf jaar cel voor corruptie. Hij zou de president hebben omgekocht door miljoenen aan een VZW te storten in ruil voor politieke diensten. Het schandaal deed Zuid Korea op zijn grondvesten daveren en leidde uiteindelijk tot de afzetting van president Park Geun-hye.
 
Samsung is nu genoodzaakt aan de buitenwereld te tonen dat continuïteit verzekerd is, en moet bovendien vermoedens van verdere corruptie de kop in drukken. Een verfrissing van het senior management van de belangrijkste telg van het consortium draagt daar zeker aan bij.
 
Het schandaal heeft tot nader order geen impact op de omzet van Samsung Electronics, dat voor het derde kwartaal van dit jaar op een record afstevent. Samsung voorspelt een omzet van 62 triljoen won met een winst van 14,5 triljoen won (omgerekend bijna 11 miljard euro). Tegenover vorig jaar stijgt de omzet zo met 28 procent in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar. Een populaire Note 8 speelt daarbij een rol (in contrast met de explosieve Note 7). Het is echter opnieuw de semiconductortak die het meeste geld in het laadje brengt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business