Nieuws

Qualcomm beboet wegens patentmisbruik

De chipmaker weigerde aan sommige bedrijven om een licentie te verstrekken. Voor die kwajongensstreek moeten ze nu een bedrag van ruim 650 miljoen euro ophoesten.

 
De Amerikaanse chipbakker Qualcomm moet een boete van ruim 650 miljoen euro betalen aan de mededingingsautoriteit van Taiwan. De Taiwanese Fair Trade Commission roept het concern op het matje omdat ze misbruik maakten van hun monopoliepositie, zo stelt het in een verklaring op zijn eigen website. In Taiwan zijn enkele belangrijke smartphonemakers gevestigd, zoals HTC en Asus.
 

Monopolie

In de meeste smartphones steekt wel een chipje van Qualcomm van de Snapdragon-familie. De chipmaker is ook houder van enkele belangrijke patenten, bijvoorbeeld voor 3G en 4G. Vele smartphonefabrikanten kloppen daarom aan bij het bedrijf voor hun technologieën, maar Qualcomm rekent telefoonfabrikanten erg hoge kosten aan voor het gebruik van zijn chips. Daarnaast vraagt het nog een vergoeding per verkochte telefoon. Fabrikanten zijn verplicht om toe te happen omdat de technologieën essentieel zijn voor hun telefoons.
 
Vooraleer Qualcomm producten levert of licenties geeft, zo stelt de Taiwanese FTC, moeten bedrijven aan bepaalde eisen voldoen. Zo verplicht de chipmaker dat producenten concurrentiegevoelige informatie geven over toekomstige toestellen. De misstanden zouden zeker 7 jaar hebben geduurd. Nochtans zijn bedrijven verplicht iedereen onder dezelfde eisen producten te verstrekken. Daardoor heeft de Taiwanese mededingingsautoriteit een grote boete opgelegd: de hoogste boete die de Taiwanese commissie voor eerlijke handel ooit heeft gegeven.
 

Niet alleen in Taiwan

Niet alleen in Taiwan ligt Qualcomm onder vuur. Zo zijn ze in de Verenigde Staten verwikkeld in een juridische strijd met Apple. De iPhone-fabrikant vindt dat Qualcomm dubbele prijzen aanrekent en weigert nog langer te betalen voor het gebruik van patenten. Ze wil via de rechter een lagere prijs afdwingen en het geld dat ze te veel hebben betaald terugdingen. Een kat-en-muisspel: beide partijen hebben elkaar al meermaals voor de rechter gedaagd.
 
Ook Zuid-Korea legde het concern eerder al een boete op. China, Japan en de Europese Unie overwegen eveneens om verdere stappen te ondernemen. BlackBerry kreeg eerder al 800 miljoen dollar terugbetaald voor de wanpraktijken van de chipbakker.
 
Qualcomm heeft nog niet gereageerd op de boete.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business