Nieuws

PC-markt krijgt opnieuw flinke knauw

Terwijl de markt steeds zieker en zieker wordt, legt marktkoning HP opnieuw erg sterke cijfers voor. Het concern behoudt zijn kroon nadat het deze zomer haasje-over speelde met Lenovo.

 
De pc-markt is voor de twaalfde keer op rij gedaald, zo blijkt uit de cijfers van marktonderzoekers Gartner en IDC. De cijfers zijn niet helemaal een verrassing, aangezien computers het sinds de opkomst van tablets en smartphones almaar moeilijker kregen. In totaal werden 67 miljoen apparaten verscheept volgens Gartner, wat 3,6 procent minder is dan een jaar geleden. IDC tekent erg gelijke cijfers op. Computerfabrikant HP is het enige bedrijf dat groeit in de zieke markt van desktops.
 

HP maakt indruk

De top vijf desktopfabrikanten zijn opnieuw HP, Lenovo, Dell, Asus en Apple. Elke producent legde rode cijfers voor, behalve marktkleider HP waarvan de cijfers met maar liefst 4,4 procent stegen. Het is het vijfde kwartaal op rij waarin HP kan zegevieren, terwijl de wereldwijde pc-markt al vijf jaar in een dalende lijn zit.
 

 
HP verkocht 14,6 miljoen pc’s, terwijl concurrent Lenovo op de tweede plaats strandt met 14,4 verkochte desktops. Dell vervolledigt het podium met 10,2 miljoen toestellen. Asus is de grootste verliezer van de top 5 en kent een daling van 9 procent. Ook blijkt er steeds minder interesse voor Macs: de verkoop bij Apple zakte eveneens af met 5,6 procent.
 
De cijfers komen niet aan als een verrassing: naarmate laptops en smartphones krachtiger worden is er steeds minder interesse in een immobiele machine. Gartner wijt de rode cijfers ook aan een tekort aan componenten.
[related_article id=”169286″]

Geen hoop meer

Vorig jaar leek dat de pc-markt zich zou stabiliseren. Fabrikanten hadden hun strategieën aangepast en begonnen daar de vruchten van te plukken. De hoop bleek maar van korte duur, aangezien de pc-markt wederom slechte cijfers voorlegt. Waarschijnlijk was het korttijdig succesverhaal te wijten aan de transitie naar Winodws 10, die voor veel mensen en bedrijven gepaard ging met de aankoop van nieuwe toestellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business