Nieuws

Europese Unie gaat resoluut voor e-governement

Alle lidstaten van de EU ondertekenden een actieplan voor een verregaande implementatie van digitale overheidsdiensten voor burgers en bedrijven.

 
De Europese Unie vernieuwt haar inzet voor de verwezenlijking van een digitale overheid voor alle lidstaten. Alle landen van de unie ondertekenden in de Estse hoofdstad Tallin de ‘eGovernement Declaration’ om die ambitie kracht bij te zetten. Met de declaratie vernieuwen de EU-leden de politieke wil om het ‘Actieplan voor de digitale transformatie van de overheid’ uit te voeren. Dat actieplan begon in 2016 en heeft doelstellingen die in 2020 verwezenlijkt moeten zijn.
 
Estland, dat zijn voorzitterschap van de Europese Commissie in het teken zet van digitale vooruitgang en veiligheid, wil met de declaratie de prioriteiten van het actieplan opnieuw in de verf zetten. De lidstaten willen vooral een digitaal identificatiesysteem introduceren waarmee EU-burgers eenvoudig aan zowel publieke als private diensten kunnen raken. De eID moet met andere woorden nuttiger worden. Bovendien moet het voor burgers eenvoudiger worden om digitale overheidsdiensten te gebruiken, waar ze ook zijn in Europa.
 
Verder wil de EU digitale transacties in de ééngemaakte markt versoepelen. Ook de administratieve last moet omlaag. Het ultieme doel is om databases van alle landen te linken en zo het ‘once-only’-principe te verwezenlijken: wanneer je aan één overheidsdienst gegevens doorgeeft, zou het niet meer nodig mogen zijn om diezelfde gegevens opnieuw te moeten ingeven bij een aanvraag bij een andere dienst. De lidstaten zien in dat de burger vandaag specifieke verwachtingen heeft bij wat de overheid digitaal moet betekenen. Ze willen naar die verwachtingen toe werken door net als tal van bedrijven een digitaal transformatietraject af te leggen.
 
Het grootste probleem van de verklaring in Tallin is net dat ze opnieuw een verklaring is. Het originele eGovernment actieplan werd vorig jaar al ondertekend in het Zwitserse Malmö. De unie heeft nog heel wat werk voor de boeg als het zijn ambitieuze plannen in 2020 wil waarmaken. Zelfs binnen ons eigen land staat het ‘once-only’-principe immers nog niet op punt. Bovendien moeten er nog heel wat vragen beantwoord worden, vooral in verband met privacy. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat iedere overheidsdienst binnen de Unie zomaar aan gegevens van burgers kan uit eender welke database, wanneer dat toevallig goed uitkomt. Wanneer een ‘once-only’-aanpak wenselijk is, en wanneer niet, is één van de zaken waarover nog moet worden nagedacht.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business