Nieuws

Microsoft opent eerste datacenter op gas

Racks die van stroom worden voorzien door brandstofcellen in plaats van het traditionele elektriciteitsnetwerk: Microsoft stelt dat het de energie-efficiëntie kan verdubbelen.

 
Microsoft claimt een primeur: het wil als eerste een datacenter dat op gas draait bouwen. De technologiereus zal een testsite aanleggen in de Amerikaanse stad Seattle, het Advanced Energy Lab. Op de locatie zal het bedrijf 20 racks opstellen die hun energie krijgen van geïntegreerde brandstofcellen.
 

Efficiëntie

 
“Wat dit project zo disruptief maakt is hoe radicaal het het proces van stroomvoorziening voor servers vereenvoudigt en hoe dit de energie-efficiëntie van datacenters bijna kan verdubbelen, terwijl de kosten dalen en de betrouwbaarheid verbetert,” stellen general manager Christian Belady en Microsoft Cloud Infrastructure-directeur Sean James in een persbericht.
[related_article id=”165702″] Dat Microsoft niet vies is van experimentele plannen om te innoveren in het energiebeheer van datacenters, bewees het al door met duikboten te werken. Een datacenter op gas klinkt in vergelijking minder excentriek en meer haalbaar. “Het Advanced Energy Lab verzamelt alle kennis die we tot nu toe hebben opgedaan,” aldus Belady en James.
 

Verlies beperken

 
Het voornaamste voordeel van het gebruik van gas is de beperking van het verlies van energie van leverancier tot datacenter. “Op dit moment worden datacenters van stroom voorzien door het elektriciteitsnetwerk, waarbij energie komt van een energiecentrale via meerdere substations en transmissielijnen, en daarna nog moet omgezet worden naar het juiste voltage voor een datacenter, voor we het kunnen gebruiken. Met brandstofcellen die rechtstreeks van gas voorzien worden door gaspijpen maken we al die stappen overbodig.”
 
Microsoft hoopt daarbij te kunnen werken met groen biogas. Het bedrijf is momenteel volop bezig met het opzetten van het datacenter. Meer details over zijn plannen met het Advanced Energy Lab, afgezien van het feit dat het er komt, heeft het bedrijf niet gedeeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business