Nieuws

Europa overweegt strengere regels voor telecomsector

Telenet zal het niet graag horen. De Europese Unie wil overheidsorganisaties meer middelen geven om operatoren te dwingen hun kabel open te stellen.

 
Als het aan het Europese Parlement ligt, krijgen nationale overheden meer wettelijke middelen om telecomoperatoren in hun land te verplichten hun kabel open te stellen. De commissie Industrie van het parlement stemde voor die verstrenging afgelopen maandag.
 

Concurrentie verhogen

 
De verstrenging omvat niet alleen het openstellen van netwerkinfrastructuur voor concurrenten, de vertegenwoordigers willen ook enkele gunstmaatregelen afschaffen voor operatoren die gezamenlijk in een netwerk investeren.
 
Momenteel kunnen overheden providers enkel verplichten om hun kabel open te stellen voor concurrenten als er sprake is van een monopolie, wat bijvoorbeeld het geval was in België. Telecomprovider Telenet moest in 2012 verplicht zijn infrastructuur aan vaste prijzen openstellen voor tegenspelers zoals Mobistar en Belgacom (nu Orange en Proximus). Uiteindelijk kregen zij begin 2015 definitief toegang tot Telenets kabelnetwerk. Het parlement wil regulatoren nu ook middelen geven om monopolies open te breken als er twee bedrijven dominant zijn.
 

Verschillende aanpak

 
Het parlement gaat met zijn stemming in tegen de algemene opvatting binnen de Europese Commissie. Die wil net de telecomproviders stimuleren in het investeren in nieuwe infrastructuur met behulp van voordelige regels. Het legt een verschil in aanpak bloot tussen de beide organen: de commissie ziet meer heil in het verlichten van de regels, het parlement wil de concurrentie aanwakkeren. De eerste methode klinkt als muziek in de oren van de grote operatoren, de tweede aanpak krijgt bijval van kleinere telecombedrijven.
[related_article id=”171558″] De stemming van het parlement is niet finaal. De voorgestelde verstrenging moet door de lidstaten geëvalueerd worden. De lobby-groep European Telecommunications Network Operators Association (ETNO) laat alvast weten erg bezorgd te zijn over de weg die het parlement inslaat. Volgens hen riskeert de EU een “negatief signaal” uit te zenden naar telecomproviders die willen investeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business