Nieuws

EU voert druk op voor sociale media om haatposts aan te pakken

De Europese Unie heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor het opsporen en verwijderen van terroristische propaganda. Volgen sociale media de instructies niet, dan komen er mogelijks nieuwe wetten.

Sociale netwerken moeten meer proactief zijn bij het zoeken en verwijderen van haatpropaganda, specifiek vanuit terroristische hoek. Om die reden heeft de EU vandaag zijn nieuwe richtlijnen bekend gemaakt. Het gaat ervan uit dat websites de maatregelen zullen overnemen. Zo niet, dan zouden de richtlijnen wel eens in wetteksten vastgelegd kunnen worden, zo staat er te lezen in de aankondiging. Daarmee voert Europa de druk voor Facebook en consorten op om te wieden in de content op hun platformen.

Meer inspanningen

De richtlijnen zijn het eerste onderdeel van de anti-terrorismemaatregelen die commissievoorziter Claude Juncker aankondigde tijdens zijn State of the Union op 13 september. Juncker wil dat sociale media verbeteren in het opsporen, het verwijderen en het voorkomen van de publicatie van online propaganda.

[related_article id=”210731″]

Op het vlak van detectie wil de commissie dat platformen nauwer gaan samenwerken met nationale autoriteiten, door iemand aan te wijzen als een aanspreekpunt voor het issue. Verder spoort het de bedrijven ook aan om samen te werken met derden, onafhankelijke ‘flaggers’, die illegale content opsporen. Ze zouden ook meer moeten investeren in software die propaganda snel kan identificeren.

Verder vraagt de EU dat haatberichten zo snel mogelijk verwijderd worden, en dat de platformen rapporten uitbrengen die transparant weergeven wat ze verwijderen en hoeveel verzoeken tot verwijdering ze hebben gekregen. Tot slot zou Europa ook graag zien dat ze efficiënte tools ontwikkelen om eerder verwijderde content automatisch aan te pakken.

Signaal

“De commissie zal de vooruitgang van platformen nauwkeurig in het oog houden in de komende maanden en evalueren of verdere maatregelen nodig zijn om de snelle en proactieve verwijdering te verzekeren van illgale content online, inclusief mogelijk wetgevende maatregelen om het bestaande framework te versterken,” aldus de EU. De evaluatie zal rond mei 2018 plaatsvinden. Europa loopt al langer met plannen rond om haatberichten aan banden te leggen. In het voorjaar lekte een nota uit met voorstellen van de commissie.

“Vandaag geven we een duidelijk signaal aan platformen om zich verantwoordelijker te gedragen,” verklaart Mariya Gabriel, commissaris voor Digitale Economie en Maatschappij. “Dit is cruciaal voor de burgers en de ontwikkeling van platformen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business