Nieuws

Intel stop met WiGig-producten voor laptops: de gevolgen

Draadloze dockingstations die gebruik maken van WiGig worden binnenkort verleden tijd. Wat betekent dat voor de klanten van Intel?

 
Intel stopt met de productie van 802.11ad-kaarten, -antennes en –sinks. Het bedrijf vraagt aan zijn partners om hun finale orders ten laatste op 29 september te plaatsen, waarna hij de laatste leveringen tegen 29 december maakt. Intel is echter niet van plan de WiGig-standaard volledig de rug toe te keren. Het bedrijf zegt zijn werk voor virtual reality verder te willen zetten.
 

WiGig

802.11ad, ook bekend als WiGig, is een standaard voor draadloze communicatie net zoals wifi. Deze laatste standaard werkt in de 2,4- en 5 GHz-banden, terwijl WiGig een plaatsje krijgt binnen het 60 GHz-spectrum. Hoe hoger de frequentie waarmee je communiceert, hoe slechter de penetratieratio. WiGig-producten kunnen bijgevolg slechts afstanden tot 10 meter overbruggen, waarbij er zich bovendien geen obstakels mogen bevinden tussen de zender en ontvanger. Ook op het vlak van snelheid doet 802.11ad onder voor wifi. Toestellen kunnen via de 60 GHz-band communiceren aan snelheden van slechts 7 tot 8 Gbps.
 
Intel was één van de leden van  de Wireless Gigabit Alliance, die in 2009 werd opgericht. Deze alliantie bestond verder uit onder andere AMD, Apple en Microsoft en ontwikkelde het eerste 802.11ad-protocol. In 2013 ging de alliantie echter uiteen, waarna WiGig werd ondergebracht bij de Wi-Fi Alliance. Intel bleef echter kaarten en antennes ontwikkelen die gebruik maken van de standaard.
 

 

Beperkte adoptie

Ondanks Intels pogingen om WiGig-producten aan de man te brengen, blijft echt succes uit. Dat komt met name doordat USB 3.1 Gen 2 Type-C en Thunderbolt 3 snelheden ondersteunen tot respectievelijk 10 en 40 Gbps. WiGig wordt voornamelijk gebruikt voor draadloze laptop docking stations, maar slechts enkele fabrikanten bieden toestellen aan die de standaard ondersteunen. Je kan momenteel nog terecht bij onder andere Lenovo, Dell, HP en Toshiba om WiGig-docks te krijgen.
 
Het voordeel aan deze docks is dat je ze overal op je bureau kwijt kan, zonder dat je rekening moet houden met waar je je laptop plaatst. De toestellen zien er bovendien leuker uit dan hun bekabelde varianten; veel bedrijven bieden een kubusvormig exemplaar aan.
 
[related_article id=”171997″]  

Gevolgen

Doordat WiGig nooit een doorslaand succes werd, is de kans klein dat je een product gebruikt dat de standaard ondersteunt. Gebruikt je bedrijf daarentegen toch 802.11ad-toestellen, dan hoef je je voorlopig geen zorgen te maken. Intel blijft drivers en ondersteuning aanbieden aan zijn klanten volgens de vereisten die in zijn contracten staat. Pas wanneer deze contracten zijn afgelopen, stopt het bedrijf de ondersteuning van de producten.
 
Wie grote fan is van WiGig moet de standaard bovendien niet volledig gedag zeggen. 802.11ad wordt eveneens gebruikt voor VR-headsets en Intel is van plan om zich daar verder op toe te spitsen. De Oculus Rift en HTC Vive zijn momenteel de krachtigste VR-headsets, maar deze moet je met kabels met een computer bevinden. Beide brillen geven je de kans om je rond te bewegen, wat wordt bemoeilijkt door de kabels. Een draadloze, krachtige headset zou de beleving in virtual reality een stuk realistischer kunnen maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business