Nieuws

EU wil belastingen op omzet van technologiereuzen

Momenteel betalen grote technologiebedrijven, zoals Google en Amazon, weinig belastingen in Europa. Een voorstel van vier ministers van financiën moet daar binnenkort verandering in brengen.

 
De ministers van financiën van vier EU-lidstaten steken een tandje bij om meer belastingen te innen van technologieconcerns zoals Amazon en Google, aldus persagentschap Reuters. Momenteel worden die enkel belast op de winst bij hun Europese hoofdkwartier, maar daardoor moeten ze maar een hele kleine som ophoesten. De ministers willen dat de techgiganten voortaan worden belast voor hun gehele omzet in de landen waar ze actief zijn. In het huidige systeem wordt er namelijk te veel misbruik gemaakt om belastingen te ontwijken.
 

Wraak van Frankrijk

Het initiatief komt van Frankrijk, dat eerder dit jaar een rechtszaak verloor tegen Google. De Franse fiscus claimde dat Google tussen 2005 en 2010 belastingen ontdook, maar daarvoor werd het technologiebedrijf vrijgesproken. Spanje, Italië en Duitsland steunen het voorstel van Frankrijk.
[related_article id=”171523″] Reuters noemt Amazon en Google bij naam, maar het is niet zeker of in de brief bedrijven expliciet worden vermeld. Beide concerns kwamen echter in het verleden al in opspraak wegens belastingsontwijking. Google, bijvoorbeeld, kon een grote som belastingen vermijden omdat zijn hoofdkwartier in Ierland gevestigd is. Daar bevindt zich de thuisbasis van Alphabet (moederbedrijf van Google); een land dat op fiscaal vlak een pak voordeliger is dan andere EU-lidstaten. De ministers willen dat achterpoortje dichten door een belasting in te voeren die hun gehele omzet omvat, in de landen waar ze diensten en/of goederen aanbieden. De kwestie wordt op 15 en 16 september besproken tijdens een bijeenkomst in Tallinn.
[related_article id=”171918″] Ook in België staat de koning der zoekmachines in een negatief daglicht: volgens de Belgische fiscus zou de werkelijke omzet van Google in ons land zo’n zeven keer hoger liggen dan wat het technologiebedrijf beweert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business