Nieuws

Lenovo tekent verlies op en rekent op tweede adem met datacenters

Verliezen in de pc-markt en de mobiele afdeling zorgden voor rode cijfers in Lenovo's kwartaalrapport. Het bedrijf hoopt op verbetering door zijn verfriste datacenter-aanbod.

 
Lenovo heeft de resultaten van zijn eerste financiële kwartaal van 2017 bekend gemaakt. Die waren niet zo opbeurend. Het bedrijf tekent een verlies op van 72 miljoen dollar op een omzet van 10 miljard dollar. De grootste pijnpunten zaten bij de hardwaredivisies, met name de computer- en mobiele afdeling. Dat inkomsten uit zijn datacenterservice opnieuw stijgen haalt het bedrijf aan als een goed teken, omdat die afdeling juist een grote make-over heeft gekregen.
 

Defensief gevecht

 
Lenovo’s mobiele afdeling zorgde voor een operationeel verlies van 129 miljoen dollar op een omzet van 1,75 miljard dollar. Drie jaar geleden kocht Lenovo het Motorola-merk over van Google, maar is er tot nu toe niet in geslaagd om de gloriedagen van het merk terug te doen herleven. De inkomsten uit zijn pc-verkoop bleven stabiel, met een omzet van 7 miljard. Vooral de hoge kosten van de componenten drukten de winst van het bedrijf, maar het had ook af te rekenen met een verhoogde concurrentie van pc-makers zoals Dell, HP en Microsoft.
 
Dit laat zich voelen in een markt die sowieso al jaren in recessie is. CEO Yang Yuaping liet tijdens de aandeelhoudersbespreking ook verstaan dat de pc-markt vandaag meer om overleven dan winst maken gaat voor het bedrijf: “Om onze winstgevendheid te behouden hebben we enkele deals met lage marges moeten opzeggen, zoals de Chromebook deal. […] Dit defensieve gevecht in de pc-markt is niet gemakkelijk.”
 
Lenovo probeert zijn afhankelijkheid van de computermarkt al langer te verkleinen door meer te investeren in zijn B2B-portfolio. Met de lancering van nieuwe server, storage en netwerkproducten onder de merken ThinkSystem en ThinkAgile hoopt het bedrijf een groter deel van de datacenterkoek voor zich te claimen. Die beslissing lijkt stilletjes aan zijn vruchten af te werpen. De Datacentergroep kan voor het eerst in lange tijd groei optekenen in omzet. Lenovo heeft er alle hoop in dat die evolutie zich door zal zetten. Ondertussen investeert het ook in de toekomst: het bedrijf maakte vorige week bekend dat het 1,2 miljard dollar zal investeren in onderzoek naar opkomende technologieën zoals artificiële intelligentie, het Internet of Things, en virtual reality.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business