Nieuws

Blockstream brengt bitcoin naar de ruimte

Voortaan kan je de bitcoin-blockchain binnenhalen per satelliet. Dat moet de munt helpen om door te breken waar ze een verschil kan maken: in arme regio’s met weinig internettoegang.

 
Voor ons is bitcoin een vorm van digitaal goud om in te investeren, of een alternatieve munt die je kan gebruiken uit ideologische overwegingen. In landen met een onstabiel economisch klimaat kan bitcoin echter dienst doen als betrouwbaar betalingsmiddel wanneer hyperinflatie toe slaat. Een dergelijk gebruik kan bitcoin cementeren als nuttige munt, wat goed is voor investeerders en meteen de adoptie als betaalmiddel door meer bedrijven kan aanmoedigen.
Er is echter een probleem: de plaatsen waar bitcoin een aantrekkelijkere munt is dan de nationale geldeenheid, zijn doorgaans niet de plaatsen met een fantastische toegang tot het internet. Blockstream wil dat euvel verhelpen door de bitcoin-blockchain vanuit de ruimte naar moeilijk te bereiken plaatsen in onder andere Afrika te stralen.
 

Overal nodes

Daartoe leasede het bedrijf al bandbreedte bij verschillende satellieten. Van daaruit worden alle gegevens voor de uitrol van een operationele bitcoin-node  naar de aarde gestraald. Om de info te gebruiken heb je een harde schijf nodig met een capaciteit van 160 GB, een goedkope computer en een satellietschotel. Een exemplaar om televisie te ontvangen volstaat, is goedkoop en is over de hele wereld aanwezig. De schotel moet wel via USB kunnen communiceren met de pc. Vervolgens heeft de aspirant-node-uitbater opensource-software nodig om de connectie tot stand te brengen. “Voor minder dan 100 dollar ben je gesteld”, weet Chris Cook van Blockstream.
 
Met een operationele node kan je het hele blockchainnetwerk bekijken, maar je kan er nog geen transacties aan toevoegen. Dat vereist immers communicatie met de rest van het netwerk. Blockstream maakt zich sterk dat dat geen probleem is. Transactiegegevens zouden zelfs per sms verstuurd kunnen worden. Het satellietnetwerk komt vooral tegemoet aan de initiële download die nodig is om een node uit te baten, maar waarvoor een goede internetconnectiviteit vaak ontbreekt. Dat zorgt er voor dat er in Afrika nauwelijks blockchainnodes zijn.
 
Of het project een grote invloed zal hebben op de waarde van bitcoin, is erg twijfelachtig. Het geeft mensen wel de mogelijkheid om overal ter wereld met een minimum aan moeite en een vrij kleine investering een blockchainnode uit te rollen. Moest blockchain via de satelliet zijn vooropgestelde impact hebben, dan kan dat een goede katalysator zijn om bitcoin als munt populair te maken in minder rijke delen in de wereld.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/171947/hoe-werken-blockchain-en-bitcoin-nu-echt/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business