Nieuws

Qualcomm neemt Nederlands AI-bedrijf over

De Amsterdamse start-up Scyfer specialiseert zich in machine learning. Nu wil Qualcomm de technologie in zijn mobiele chips toepassen voor bijvoorbeeld spraakherkenning.

 

Qualcomm heeft de Nederlandse start-up Scyfer overgenomen, zo meldt de chipfabrikant op zijn website. Dit Amsterdams bedrijf specialiseert zich in kunstmatige intelligentie. Binnenkort mogen we dus de Nederlandse technologie in de chips van Qualcomm verwachten.

 

Scyfer

Scyfer werd in 2013 opgericht door een groep mensen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en richt zich op machine learning, waarbij computers op basis van ingevoerde data iets kunnen leren. De toepassingen zijn legio: objecten en mensen in foto’s herkennen, ziektes vaststellen met hersenscans… Krijgt de machine een miljoen foto’s van honden te zien, dan kan de software voortaan automatisch honden op foto’s herkennen. Bekende klanten waren bijvoorbeeld staalfabrikant Tata Steel en de ANWB. Op basis van data kon de technologie van Scyfer voorspellen waar en wanneer mensen autohulp nodig hebben.

 

Kunstmatige intelligentie speelt een steeds grotere rol bij chips in mobiele apparaten: zo’n chip verwerkt bijvoorbeeld spraakherkenning en gezichtsherkenning in foto’s. Hoeveel geld er gemoeid is met de overname, is niet bekend. Wel mogen alle werknemers van Scyfer hun postje houden.

 

Nederlandse technologie heerst

Het is niet de eerste keer dat Qualcomm een bedrijf uit de Benelux overneemt. Vorig jaar kondigde de chipspecialist aan het Nederlandse NXP over te nemen voor een bedrag van 47 miljard euro, maar de overname is nog niet helemaal rond. Dit bedrijf ontwikkelde bijvoorbeeld de OV-chipkaart, een betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. De Europese Commissie onderzoekt momenteel of de overname legaal is.

 

http://www.networkcontent.be/nieuws/187620/qualcomm-koopt-nederlandse-nxp-grootse-chipdeal-ooit/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business