Nieuws

Red Hat keert zich tegen Oracle-bestandssysteem

Bij Red Hat Enterprise Linux zal je binnenkort geen Rtbfs meer kunnen vinden. Steeds meer bedrijven keren zich tegen het bestandssysteem van Oracle.

 
Red Hat heeft besloten om niet langer gebruik te maken van Btrfs, een bestandssysteem van Oracle dat voor Linux gebruikt wordt. Het systeem werd al in 2009 uitgerold en mist nog steeds enkele belangrijke functies. Daarom zal je Btrfs niet terugvinden als een volledig ondersteunde functie in Red Hat Enterprise Linux.
 
“Het Btrfs-bestandssysteem is al in preview sinds de initiële uitrol van Red Hat Enterprise Linux 6. Red Hat zal van Btrfs geen volledig ondersteunde functie maken en de technologie wordt verwijderd in een volgende grote uitrol van Red Hat Enterprise Linux,” schrijft Red Hat op zijn website. “Het Btrfs-bestandssysteem kreeg verschillende updates in Red Hat Enterprise Linux 7.4 en blijft beschikbaar in de Red Hat Enterprise Linux 7-reeks. Dit is de laatst geplaande update aan de functie.”
 

Android

Aangezien de Linux-kernel de functie nog steeds ondersteund, is dit niet onmiddellijk het einde voor het bestandssysteem van Oracle. Andere Linux-distributies bieden het bestandssysteem nog steeds als optionele functie aan. Wel ziet het er steeds minder rooskleurig uit voor Btrfs. Red Hat is niet de eerste firma die Btrfs de rug toekeert. Hat HsqdfGoogle bekeek enkele maanden geleden nog de mogelijkheid om Btrfs te integreren in Android, maar verwierp het idee kort hierna.
 
“Door het huidige gebrek aan een ingebouwde encryptiefunctie voor bestanden is Btrfs jammer genoeg niet interessant. Volgens de FAQ van Rtbfs werkt hier momenteel niemand aan,” schrijft Google over het bestandssysteem.
 

Bestandssysteem

Btrfs is een bestandssysteem dat begin 2009 werd uitgerold met Linux 2.6.29. Een bestandssysteem is de manier waarop je harde schijf data bewaart, bekijkt en beheert. Besturingssystemen hebben elk hun eigen bestandssysteem om bestanden correct te stockeren. Zo maakt Windows gebruik van New Technology File System (NTFS), terwijl macOS het HFS+-systeem gebruikt.
 
Btrfs is één van de ondersteunde bestandssystemen van Linux, die Ext4 in de toekomst moet vervangen. Ten opzichte van het oudere bestandssysteem is Btrfs schaalbaarder en betrouwbaarder. Ook ondersteunt Btrfs fouttolerantie, reparatie en eenvoudig beheer van bestanden.
 
Ondanks het feit dat het bestandssysteem al sinds 2007 in ontwikkeling is, zijn er nog een hoop functie die ontbreken aan de software. Onder andere Oracle schaaft de software bij, waardoor Btrfs als onstabiel wordt beschouwt. Klaarblijkelijk heeft Red Hat zijn geduld verloren, waardoor hij zich tegen het bestandssysteem keert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business