Nieuws

IBM propt 330 TB op minitape ter grootte van je hand

IBM ontwikkelde een klein opslagmedium gebaseerd op tapetechnologie waarop maar liefst 300 TB aan data past. Potentiële toepassingen als back-up-medium in datacenters lonken.

IBM propt maar liefst 330 TB aan gegevens op een toestelletje niet groter dan je hand. Het ding in kwestie is een cartridge met daarin een geavanceerde variant van magnetische tape. Om de aankondiging in perspectief te nemen is het interessant om weten dat ’s werelds grootste HDD een capaciteit van 60 TB heeft en groter is, terwijl de grootste commercieel beschikbare tapes het op 15 TB houden.

Op de tape past iets minder dan vier gigabyte per vierkante centimeter, wat op zich niet zo veel is. MicroSD-kaartjes met een capaciteit van 128 GB zijn ter vergelijking vlot commercieel beschikbaar. De grote capaciteit is afkomstig van het formaat van de tape zelf. Die is slechts enkele micrometers dik waardoor er een enorme hoeveelheid in een kleine behuizing past. Om dat mogelijk te maken ontwikkelden IBM en Sony samen enkele nieuwe technieken, zoals een nieuwe manier om de tape te smeren en  innovatief systeem om de tape te magnetiseren: sputter coating. Zo worden erg dunne magnetische partikels op de tape aangebracht.

Sputtered coating maakt de tape iets duurder dan conventionele varianten, maar de enorme capaciteit die bij de technologie hoort zal vermoedelijk voor een aantrekkelijke kostprijs per gigabyte zorgen wanneer de technologie commercieel beschikbaar komt. Hoewel dat niet voor meteen zal zijn, hoef je niet lang na te denken over mogelijke toepassingen.

Tape is erg populair als back-up-medium omwille van de lage prijs per gigabyte. De intussen oude technologie heeft zijn weg echter nog niet voldoende gevonden naar datacenters en de cloud. IBM hoopt dat de nieuwe compacte tape met z’n hoge capaciteit daar in de toekomst verandering in brengt. Een schoendoos vol van de experimentele tapes volstaat immers op een gans datacenter te back-uppen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business