Nieuws

IBM stopt supersnelle Intel Optane SSD in servers

De supersnelle Optane SSD van Intel vindt zijn weg naar IBM’s datacenter, waar je een server met de nieuwe technologie kan provisioneren. Helaas wordt Optane niet ten volle benut.

 
De Intel Optane SSD DC P4800X is vanaf vandaag beschikbaar op een selectie van IBM’s bare metal-cloudservers. Optane is de incarnatie van een door Intel ontwikkelde technologie die het midden houdt tussen opslag en geheugen. Optane-SSD’s zijn sneller dan klassieke SSD’s, zeker bij willekeurige lees- en schrijfopdrachten. Daar gaat ook de latency significant naar omlaag. Die parameter is net erg belangrijk bij gebruik in een server, waar een applicatie snelle toegang moet hebben tot geheugen of opslag.
 
Je kan Optane configureren als supersnel alternatief voor opslag, of als aanvulling van het DRAM-geheugen. De technologie is niet zo snel als DRAM, maar geeft je wel de mogelijkheid enorme hoeveelheden geheugen in te zetten omdat ze in vergelijking aanzienlijk goedkoper is. Die laatste toepassing is erg interessant, maar voorlopig biedt IBM alleen servers aan met Optane in een opslag-configuratie.
 
IBM ziet een serverconfiguratie met Optane als ideaal voor onder andere blockchain, simulaties, handel en realtime analytics. Vreemd genoeg kan je voorlopig nog geen server kiezen met zowel Optane als een grafische kaart. Een GPU zou bovenstaande werklasten absoluut ten goede komen, maar er is geen plaats meer voor in IBM’s bare metal servers. Zowel Optane als een gpu vereisen immers een PCIe-sleuf op het moederbord.
 
Optane-servers zijn in eerste instantie beschikbaar in verschillende Amerikaanse datacenters en in Londen. Ze zijn compatibel met Windows Server 2012, 2017, Red Hat Enterprise 6.7 en hoger en ESXi 5.5 en 6.0.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business