Nieuws

AMD lanceert grafische krachtpatsers voor workstations

Met de Radeon Pro WX 9100 en de unieke Radeon Pro SSG introduceert AMD twee grafische kaarten voor de veeleisende professional die met enorme datasets aan de slag moet, of video in 8K wil bewerken.

 
AMD’s Radeon Pro WX 9100 brengt supersnel geheugen en straffe grafische prestaties naar moderne workstationcomputers. De Pro WX 9100 is AMD’s eerste nieuwe workstation-gpu (als we de Vega Frontier Edition even buiten beschouwing laten). De kaart borduurt verder op het FirePro-elan, maar heeft splinternieuwe en veel modernere technologie aan boord.
 
De Radeon Pro WX 9100 is gebaseerd op de Vega-architectuur, wat wil zeggen dat de gpu buitengewoon snel geheugen aan boord heeft. De kaart is meer dan tweemaal sneller dan de FirePro W9100. AMD mikt met het stuk hardware op grafische professionals zoals videobewerkers of 3D-designers. De kaart ondersteunt schermen met een 8K-resolutie op 60 Hz en kan overweg met tot zes aangekoppelde displays.
 
De Radeon Pro SSG is een buitenbeentje. De kaart is een variant van de WX 9100 die in theorie uitermate geschikt is voor realtime videobewerking in 8K, realtime renderen van complexe 3D-scènes, het inladen van enorme industriële datasets en het uitvoeren van complexe simulaties. AMD zorgde immers voor de mogelijkheid om snelle SSD’s rechtstreeks in de kaart te klikken, zodat het beschikbare geheugen maximaal 2 TB bedraagt. Doorgaans is een gpu omwille van praktische beperkingen gelimiteerd op 32 GB aan geheugen.
 
De twee professionele grafische kaarten zijn beschikbaar vanaf 13 september. De Radeon Pro WX 9100 krijgt een adviesprijs van 2.199 dollar mee, voor de unieke Radeon Pro SSG zal je 6.999 dollar moeten neertellen. De standaardgarantie van de WX 9100 bedraagt drie jaar, met een optionele uitbreiding tot zeven jaar. Voor de SSG beperkt AMD zich tot de klassieke twee jaar.
 
AMD plant de kaarten op een consequente manier te ondersteunen. Iedere vierde dinsdag van het kwartaal zal de fabrikant software-updates uitrollen.
 

Voor de techneuten

Zowel de Radeon Pro WX 9100 als de Radeon Pro SSG hebben High Bandwidth Memory aan boord. AMD maakt gebruik van de tweede iteratie van die zelf ontwikkelde techniek: HBM2. HBM heeft zoals de naam suggereert een veel hogere bandbreedte dan klassiek GDDR5-geheugen dat je doorgaans op grafische kaarten terugvindt. Beide gpu’s hebben 16 GB van het speciale geheugen aan boord, voorzien van een 2048 bit-geheugeninterface.
 
AMD geeft de gpu’s 64 kernen (nCU’s) mee, goed voor in totaal 4096 stream processors. Het geheel staat garant voor 12,29 TFLOPS met 32 bits-precisie. De twee gpu’s concurreren zo rechtstreeks met Nvidia’s Quadro GP6000. Die nieuwe kaart gebruikt eveneens HBM2, maar klokt af op 12 FP32 TFLOPS. Nvidia’s kaart kost ter vergelijking een stuk meer: we vinden ze online terug voor iets meer dan 5.000 euro.
 
AMD’s kaarten hebben net als de concurrentie van Nvidia 16 GB HBM2-geheugen aan boord. De WX 9100 kan overweg met zwaardere werklasten door het lokale geheugen aan te spreken, al brengt dat latencyproblemen met zich mee. De Radeon Pro SSG biedt soelaas. Je kan de kaart voorzien van tot 2 TB aan extra grafisch geheugen in de vorm van een M.2-SSD die rechtstreeks aan de gpu zit. Door het geheugen dichter bij de grafische rekenkernen te brengen, moeten geheugenrequests niet meer via de cpu naar het systeemgeheugen en gaat de latency omlaag. In theorie is SSD NAND wel trager dan DDR4-systeemgeheugen, maar de rechtstreekse aansluiting moet die tekortkoming compenseren.

//www.smartbiz.be/nieuws/171133/amd-gaat-intel-te-lijf-met-comeback-serverland/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business