Nieuws

Bijna 9 op 10 security managers bang voor datadiefstal

Een globale enquête legt een latente schrik bij security-verantwoordelijke bloot: 88 procent geeft aan dat ze zich kwetsbaar voelen voor een cyberaanval in hun bedrijf.

 
Het risico op datadiefstallen ligt bij bedrijven steeds meer op de maag. De laatste jaren heeft de bezorgdheid rond hacking een historisch hoogtepunt bereikt. Dat toont ook het Thales Data Threat Report aan, een recent gepubliceerde enquête. Die peilde bij meer dan 1.100 senior security-verantwoordelijken uit zeven verschillende landen en diverse sectoren naar hun ervaringen.

Latente angst

88 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze een “een zekere graad” van kwetsbaarheid voelen voor cyberaanvallen, een sentiment dat in editie 2016 van het verslag nog lichtjes hoger lag op 90 procent. 9,1 procent stelt zich “extreem kwetsbaar” te voelen. Die angst lijkt overdreven in vergelijking met het aandeel van bedrijven dat effectief gehackt werd in het laatste jaar (26 procent), maar is al meer te verantwoorden als men kijkt naar de historische cijfers: meer dan twee derde van de ondervraagden geeft toe dat ze al eens geconfronteerd werden met een data-inbreuk. De sector die het meest te leiden had onder de hackings was retail (44 procent).
 
De latente angst begint ook een invloed te hebben op de budgetbesteding van ondernemingen: het rapport stelt een duidelijke stijging vast potentiële investeringen in beveiligingsoplossingen. 73 procent van de ondervraagden schat in dat zijn bedrijf meer zal spenderen aan security in het komende jaar.

Verouderde oplossingen

Dat is echter geen uniform goed nieuws voor de bescherming van data. “Spijtig genoeg blijven organisaties geld spenderen aan dezelfde security-oplossingen die voor hen werkten in het verleden, maar niet noodzakelijk het meest effectief zijn om moderne inbreuken te stoppen,” zegt hoofdanalyst Garret Bekker van 451 Research, auteur van het rapport. Hij doelt daarmee op het feit dat een groot deel van het budget aan netwerk- en endpointbeveiliging wordt besteed, terwijl analytics en geavanceerde encryptie van data achterblijven.
 
Het Thales rapport laat ook zien in welke oplossingen de verantwoordelijken het meest geïnteresseerd zijn om in de toekomst te investeren. Bovenaan het lijstje staat BYOK, oftewel Bring Your Own Encryption Key. Op de tweede plaats staan de diensten van een Cloud Acces Security broker, en de top drie wordt vervolledigd door Tokenization. Je kan het volledige verslag hier raadplegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business