Nieuws

Viking Technology onthult SSD van 50 TB

De Amerikaanse geheugen- en opslagspecialist heeft ’s wereld grootste SSD gemaakt. Het opslagmedium voor datacenters zou ongeveer 20.000 dollar kosten.

Viking Technology heeft de grootste SSD tot nog toe ontworpen. De Silo, zoals hij heet, is beschikbaar met een capaciteit van 50 terabyte, maar er is ook een variant met de helft minder aan opslagcapaciteit. Wil je er een in huis halen, dan zal je waarschijnlijk ongeveer 17.500 euro moeten dokken.

Specificaties

Het 3,5-inch flashgeheugen bevat twee Gb/s SAS-poorten en zou lezen en schrijven aan een snelheid van respectievelijk 500 en 350 MB/s. De SSD is geschikt voor datacenters en verbruikt niet meer dan 16 watt. In rusttoestand drinkt de monsterssd zelfs minder dan 10 watt. Een enkele opslagschijf zou schaalvoordelen bieden in koeling en stroomverbruik.

Prijs

Hoeveel de ssd exact gaat kosten, is nog niet duidelijk, maar volgens de fabrikant is de prijs per gigabyte ongeveer 0,4 dollar. Als we het rekensommetje maken komen we uit op circa 20.000 dollar, wat omgerekend ongeveer 17.500 euro is. Dat lijkt veel, maar ze zijn goedkoper dan andere grote ssd’s voor datacenters. Het 15,36TB-model van Samsung staat te koop voor 11.299 dollar, bijvoorbeeld, waarbij de prijs op ongeveer 0,73 dollar per gigabyte uitkomt.

De ssd is wel duurder dan 2,5-inch modellen voor consumenten. In de Silo steekt immers mlc-geheugen in plaats van het goedkopere tlc-nand, dat je in vele consumentenexemplaren vindt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business