Nieuws

Onhackbare ORWL-computer vernietigt gegevens bij fysiek gepruts

De ORWL-minicomputer heeft de ambitie om de veiligste in zijn soort te zijn. Zelfs wanneer een dief fysiek toegang heeft tot het toestel, is geheimhouding van je data verzekerd.

Op crowdsourcingplatform Crowd Supply kan je de ORWL bestellen: een kleine desktopcomputer met ongeziene veiligheid aan boord. Het toestel is speciaal ontworpen om je data te beschermen, zelfs wanneer iemand zich fysieke toegang tot je computer verwerft. Zodra de ORWL gepruts aan zijn behuizing detecteert, vernietigt hij alle gegevens binnenin. De fysieke beveiliging gecombineerd met extra beveiliging van poorten en firmware moet gevoelige gegevens van dokters, journalisten, advocaten of andere eigenaars van erg gevoelige kritieke data de best mogelijke bescherming bieden.

De ORWL is een cirkelvormige minipc. Binnenin schuilt een Core m-processor van Intel, samen met 8 GB RAM en een SSD die AES 256-bit encryptie ondersteunt. De computer s voorzien van een extra microcontroller die de beveiliging voor zijn rekening neemt. Die microcontroller, die tot zes maanden lang zonder netstroom blijft functioneren, zoekt voor het opstarten naar een beveiligde sleutel. Die fysieke sleutel moet je via NFC op het toestel leggen voor je aan de slag kan. Vervolgens kijkt de microcontroller naar de firmware op het moederbord om eventueel geknoei met de software te ontdekken. Enkel wanneer alles in orde is, start de computer op. Vanaf dan hoef je de fysieke sleutel niet meer op het toestel te laten liggen: zolang je binnen Bluetooth-bereik bent, blijft de pc actief. Wanneer je te ver van je bureau weg stapt, gaat de ORWL vanzelf terug op slot.

De microcontroller is binnenin verbonden met een speciale geleidende behuizing die over het moederbord zit. Over die behuizing stuurt de chip constant signalen. Wanneer iemand ze probeert te openen, verwijdert de microcontroller de AES-sleutel van de SSD waardoor alle data daarop waardeloos wordt. AES 256-bit-encryptie is immers (tot nader order) onkraakbaar.

Boormachine

Door de actieve beveiliging op de behuizing, kan een eventuele dief evenmin een gaatje boren om zo aan de gegevens binnenin te raken. Beschadiging van de behuizing wordt immers onmiddellijk gedetecteerd door de microchip, die opnieuw de sleutel van de SSD wist.

 

Het resultaat is een computer waarvan de gegevens gewist worden zodra iemand zich toegang verwerft tot de hardware. De computer gaat daardoor niet stuk. Je kan zelf aan het binnenwerk indien je wil, al zal je wel al je data verliezen. Het is in dat geval altijd mogelijk om de pc opnieuw in te stellen en een nieuwe encryptiesleutel te genereren.

Je kan tot drie veilige ORWL’s combineren tot een veilige server in een speciaal chassis. Zo blijf je dezelfde beveiliging behouden. Of de relatief milde hardware toereikend is voor gebruik als server, hangt af van je noden. In een KMO-setting volstaan de pk’s die ORWL aan boord heeft zeker, in een enterprise-omgeving zouden we het toestel toch niet als iets anders dan een pc gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business