Nieuws

Xerox vindt zichzelf opnieuw uit met enorme nieuwe printerline-up

Met de grootste aankondiging sinds het ontstaan van het bedrijf zet Xerox een offensief in op de printermarkt. Een eengemaakte app-centrische tabletinterface moet ondanks de vele mogelijkheden voor een eenvoudige bediening zorgen.

 
Xerox ververst zijn hele printerline-up en introduceert in totaal 29 nieuwe toestellen. Dat maakt de aankondiging volgens Patrice Vidal, de CEO van Xerox België, “de belangrijkste lancering sinds de oprichting”.
 
19 printers zitten in het Versalink-gamma. Daar vind je de instap- en midrangemodellen. Natuurlijk vind je er niet alleen printers pur sang, maar ook multifunctionals. Onder de AltaLink-naam plaatst Xerox de high-end modellen. Beide categorieën hebben kleuren- en monotoestellen.
 
Xerox rust alle printers uit met de nieuwste versie van ConnectKey: een interface die het bedrijf al in 2013 introduceerde. ConnectKey vandaag laat zich helemaal inspireren door de mobiele wereld. Alle nieuwe printers hebben een groot kleurenaanraakscherm met daarop een interface die zo van een tablet geplukt lijkt. Wie al eens een Android-telefoon of iPad vastnam, is meteen weg met de bediening van het toestel. Alle functies schuilen achter apps, zodat er geen ingewikkelde menustructuur meer is om door te navigeren.
 
We gingen zelf kort aan de slag met enkele demotoestellen, en stelden vast dat de claims van Xerox niet overdreven zijn. Zeker het enorme aanraakscherm op de AltaLink-toestellen leent zich tot eenvoudige bediening, maar ook de kleinere displays op de VersaLink-MFP’s volstaan. Zonder enige voorafgaande kennis van het systeem vonden we meteen onze weg doorheen de verschillende functies.
 

Apps

Net als echte mobiele toestellen is ConnectKey voorzien van een (bescheiden) app-winkel. Vanuit een centraal systeem kunnen beheerders nieuwe applicaties en bijhorende functies uitrollen naar de printers. Partners van Xerox krijgen toegang tot een speciale winkel van waaruit zijn klanten kunnen voorzien van een groter aanbod heel specifieke applicaties, eventueel aangepast op maat.
 
Op het hoofdkwartier van Xerox zien we een voorbeeld van zo’n app, waarbij de standby-stand van de printer vervangen wordt door een applicatie die nieuws toont. Zo kan je alle werknemers van je bedrijf op een organische wijze op de hoogte brengen van bijvoorbeeld events die er zitten aan te komen, of je kan er voor kiezen het logo van je firma weer te geven.
 
Bij Xerox zelf zijn ze trots op de app voor hun vertaaldienst. Je kan een document inscannen en meteen vertaald afdrukken, al geeft productmanager Yves Rummens wel duidelijk aan dat die vertaling vooral indicatief bedoeld is. De lay-out van een gescand document blijft behouden en hoewel de vertaling ons al eens doet lachen, is het geheel zeker begrijpelijk. Je kan binnenkort rechtstreeks vanuit de app gebruik maken van een professionele vertaaldienst, waarbij een ingescand document meteen naar een menselijke vertaler gaat.
 
Xerox zelf voorziet ondersteuning voor zowat alle veelvoorkomende printstandaarden, maar ook voor clouddiensten. Zo kan je rechtstreeks bestanden naar Google Drive scannen vanop de printer, of meteen vanuit Office 365 een bestand op papier zetten. In combinatie met de mobiele applicatie van Xerox kan je eenvoudig workflows opzetten waarbij je bijvoorbeeld een papier op de scanner legt, op een knop op je smartphone duwt, en het document ziet verschijnen in je OneDrive.
 

Beveiliging

In tijden van cybercriminaliteit is het niet verwonderlijk dat Xerox tijdens de introductie van het nieuwe gamma een woordje uitleg verschaft over de beveiliging van zijn toestellen. In samenwerking met McAfee voorziet de printerfabrikant verschillende gradaties van beveiliging voor klanten, maar beheerders krijgen sowieso een melding wanneer de printersoftware iets geheimzinnigs detecteert. Volgens Rummens kan ConnectKey alarm slaan wanneer een hacker met de firmware probeert te prutsen, al zit er geen automatische herstelprocedure ingebouwd waarbij het toestel zichzelf reset, zoals bij bijvoorbeeld HP.
 
Wie oudere Xerox-toestellen heeft, hoeft die niet meteen buiten te gooien. ConnectKey wordt niet meer geüpdatet naar de recentste versie, maar nieuwe applicaties zijn wel compatibel met oudere toestellen, Vergelijk het met een Android-telefoon die een oudere versie van het OS draait, maar nog wel overweg kan met alle apps in de winkel.
 
Xerox hoopt met het nieuwe gamma zijn marktaandeel te versterken, zeker in domeinen waar het bedrijf traditioneel iets minder sterk staat. Denk daarbij aan de verkoop van A4-printers. Het eengemaakte gamma moet het mogelijk maken voor Xerox en zijn partners om klanten een oplossing op maat te bieden, van kleine kmo’s tot grote enterprises en alles daartussen. Dat is belangrijker dan ooit nu de printermarkt steeds meer richting een service-gedreven model verschuift, waar klanten verwachten dat één partner in al hun print- en documentworkflownoden kan voorzien.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business