Nieuws

Waarde Bitcoin flirt met 3.000 dollar

De waarde van één Bitcoin blijft records breken terwijl online handslsplatformen bijna bezwijken onder de druk. Toch lijkt de groei van de digitale munteenheid onhoudbaar op de lange termijn.

 
Met een waarde van 2.999,97 dollar haalde bitcoin de kaap van 3.000 dollar net niet alvorens een beetje terug te zakken. De digitale munt is op dit moment 2.745 dollar waard. Dat is nog steeds een historisch hoog bedrag, zeker als je weet dat de waarde recent pas voor het eerst de 2.000 dollar-grens overschreed.
 
De stijging doet vragen rijzen over de houdbaarheid van de koers. De recentste waardepiek kwam er opnieuw zonder concrete aanleiding. Japan erkende twee maanden geleden de bitcoin als officiëel betaalmiddel, maar het is onwaarschijnlijk dat die beslissing zich ook vandaag nog zo extreem laat voelen. In het afgelopen jaar is de koers van de munt met meer dan 300 procent gestegen.
 
De hoge vraag naar de munt, die vooral bekend is als het favoriete betaalmiddel van cybercriminelen, zorgt ook voor logistieke problemen. Zo bezweek populaire wisselbeurs Coinbase een tijdlang onder de druk van de vele gebruikers. De uitval kwam om een ongelegen moment: bitcoin was net even in waarde gedaald zodat investeerders meteen munten wilden bijkopen.
 

Volatiele koers

Ondanks de extreem stijgende tendens, blijft de bitcoinkoers notoir volatiel. Een plotse daling van enkele honderden dollars na het bereiken van een piek is geen uitzondering. Voorlopig lijkt de munt zich telkens te herpakken maar die teneur kan niet blijven duren. In Business Insider spreekt de befaamde technologiemiljardair Mark Cuban van een zeepbel. “Wanneer iedereen opschept over hoe eenvoudig het is om geld te verdienen, is er sprake van een bel”, laat hij optekenen.
 

 
Als de bel barst, kunnen de verliezen enorm zijn. Bitcoin is niet gereguleerd. Wie vandaag investeert aan een koers van om en bij de 3.000 dollar, is morgen het gros van zijn geld onherroepelijk kwijt moest de koers plots kelderen naar 900 dollar.
 
Bitcoin is trouwens niet de enige cryptomunt die het goed doet. Ook Etherium kan een immer stijgende koers optekenen. In één week tijd steeg de waarde met 116 euro naar 348 euro. Op een jaar tijd werd Etherium zelfs meer dan 2.000 procent meer waard. Ook hier is er geen duidelijke katalysator van de waardestijging, al lijkt ze in tandem met die van bitcoin te verlopen.
 
In België kan je al op verschillende plaatsen met bitcoin betalen. Wie de munteenheid aanvaardt, profileert zich meteen als technologisch georiënteerd en vooruitstrevend naar de buitenwereld toe. In de praktijk zorg je er best voor dat inkomsten via bitcoin relatief snel omgezet worden in euro. De stijgende koers is aantrekkelijk, maar je kan er van op aan dat een grote dip met bijhorende financiële kater onderweg is. Wanneer we een kentering mogen verwachten, lijkt niemand echt te kunnen voorspellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business