Nieuws

Google deelt softwarepatenten met elke Android-fabrikant

Op zoek naar een ‘patentenvrede’ is Google met enkele belangrijke Android-merken overeengekomen dat bepaalde patenten vrij toegankelijk zijn voor iedereen.

Het wordt makkelijker voor zowel grote als kleine Android-fabrikanten en –ontwikkelaars om met Android aan de slag te gaan. Google lanceert namelijk samen met grote Android-verkopers als Samsung, HTC en LG de ‘Android Networked Cross-License’, een groep waarbinnen softwarepatenten vrij gedeeld worden. De groep noemt zichzelf kortweg PAX, wat vrede betekent.

De patenten dekken alles dat te maken heeft met Android- en Google-applicaties en zijn vrij te gebruiken voor elk lid binnen de groep. Bovendien kan elk bedrijf dat met Android te maken heeft lid worden. “In een wereld van intellectuele eigendom valt patentvrede vaak samen met innovatie en een gezonde concurrentie die de consument ten goede komen,” zegt Jamie Rosenberg, een onderdirecteur van Google.

Groot en klein beschermen

De overeenkomst helpt zowel grote bedrijven als kleine: grote bedrijven moeten minder schrik hebben voor patentbedrijven die hun geld verdienen via rechtszaken, terwijl kleine bedrijven geen schrik moeten hebben van rechtszaken en vrij zijn om hun nieuwe ideeën uit te werken. Staarwedstrijdjes tussen leden om wie het grootste patent heeft, worden ook uitgesloten.

Voorlopig draait de groep alleen maar rond software. We mogen dus nog steeds groots opgezette rechtszaken verwachten tussen leden van de groep indien het gaat om patenten op de hardware. Deze groep is overigens niet de enige die Google recent opstartte: hiervoor richtte het al een initiatief op dat het onmogelijk maakte voor patentbedrijven om patenten op te kopen met als enige doel anderen aan te klagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business