Nieuws

9 op 10 Europeanen willen communicatie versleutelen

De Europese Commissie publiceerde een Eurobarometer waaruit blijkt dat Europeanen veel waarde hechten aan hun privacy. De conclusie zal meespelen in de modernisering van de ePrivacy-wet.

 
Het grootste deel van de 27.000 respondenten in het onderzoek lieten weten dat ze de privacy van hun persoonlijke gegevens en communicatie enorm belangrijk vinden. De meerderheid vraagt om strengere maatregels om hun privacy af te schermen.
Zo gaf 7 op 10 te kennen dat ze het niet vinden kunnen dat bedrijven hun gegevens delen zonder hun toestemming, ook als ze daardoor gebruik kunnen maken van relevante diensten. Twee derde vindt het onacceptabel dat hun online gedrag wordt geobserveerd wanneer ze surfen op een website, en bijna de helft surft niet meer naar bepaalde websites omdat ze net zulke praktijken willen vermijden. Een denderende 90 procent zegt dat het mogelijk moet zijn om hun communicatie te versleutelen, zodat de berichten door niemand anders onderschept kunnen worden.

Sector niet akkoord

De algemene conclusie lijkt dat privacy hoog scoort bij de doorsnee Europeaan, maar de sectororganisaties denken daar anders over. Uit een tweede publieke rondvraag van de Commissie blijkt dat de meningen daar verdeeld zijn over het nut van zo’n privacy-wetgeving voor de telecomsector. Zo’n 84 procent van consumenten en maatschappelijke organisaties juichen de specifieke wetgeving rond privacy toe, terwijl de industrie meer twijfelachtig staat tegenover zo’n beleid; 63 procent zegt dat een ePrivacy-wet geen toegevoegde waarde is. Er wordt vooral gevreesd voor een beknopping van innovatie, volgens het onderzoek.

Nieuwe wetgeving

De resultaten van de bevraging worden meegenomen om de ePrivacy-wetgeving op te blinken. Die wetgeving beschermt nu al vijftien jaar de Europese privacy op het gebied van elektronische communicatie, waardoor de richtlijn hopeloos verouderd is. Onder andere verbiedt de richtlijn om ongewenste reclame te sturen via email of sms, en is de wet verantwoordelijk voor de verplichte cookie-melding op websites. In een gelekt wetsvoorstel zouden in de toekomst ook niet-traditionele spelers in de telecomsector, zoals Whatsapp, onder de wetgeving vallen en wordt de cookie-wetgeving vereenvoudigd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business