Nieuws

Hof van Justitie verwerpt bewaarplicht data

Overheden kunnen internet- en telecomoperatoren niet verplichten data bij te houden van willekeurige personen. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie.

 
Massaal gegevens over telefoon- en internetgebruik opslaan is verboden, zo werd gisteren beslist door het Europese Hof van Justitie. In het arrest wordt beschreven dat internetproviders en telecomoperatoren geen data van willekeurige burgers mogen bijhouden over een langere periode, aangezien zo “zeer precieze conclusies worden getrokken over het privéleven van de personen van wie de gegevens zijn bewaard”. Dat meldt Reuters.

Bewaarplicht tegen terrorisme

Zulke bewaarplicht werd door overheden eerder aangemoedigd in de strijd tegen terrorisme. Zo introduceerde het Verenigd Koninkrijk onlangs de Investigatory Powers Act – door critici het Snooper’s Charter gedoopt – dat internet- en telecomproviders verplichtte de data van hun gebruikers voor één jaar moesten bijhouden. Politie en veiligheidsdiensten zouden zo goed als onbeperkte toegang tot de gegevens krijgen, om misdadigers te identificeren en verdachten op te sporen. In 2014 werd een soortgelijke Europese dataretentiewet eveneens afgekeurd door het Hof van Justitie.
Sinds de aanslagen in Parijs, Brussel en Berlijn wordt er heftig gediscussieerd over het evenwicht tussen privacy en security. Veiligheidsdiensten pleiten voor meer controle over data om zulke incidenten te voorkomen, terwijl voorvechters van de privacy zulke praktijken streng afkeuren.

“Voortdurende surveillance”

Het Hof oordeelt dat de algemene bewaring van data geen plaats heeft in een democratische samenleving. De gebruikers wiens data worden bijgehouden zouden het gevoel hebben “dat dat hun levens onderworpen zijn aan voortdurende surveillance”, staat in het arrest te lezen. Een algemene bewaarplicht wordt met andere woorden afgekeurd, maar er wordt ruimte gelaten voor alternatieven. Het bewaren en opvragen van gegevens is immers wel toegestaan voor specifieke personen die verdacht worden van het plannen of uitvoeren van ernstige misdaden. In dat geval kunnen veiligheidsdiensten toestemming vragen om de data op te vragen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business