Nieuws

Pat Gelsinger: “Verwacht niet hetzelfde soort partnership met Microsoft Azure”

Deze opmerkelijke uitspraak deed Pat Gelsinger, CEO van VMware, op een persconferentie na afloop van zijn keynote op VMworld in Barcelona.

 
Gelsinger bezong in zijn openingsspeech op de eerste dag van VMworld de voordelen van de hybride cloud, en vooral hoe dit bedrijven meer keuzes geeft bij hun digitale transformatie. “De hybride cloud combineert private/on-premises cloud-systemen met publieke clouddiensten, en biedt zo tegelijkertijd vrijheid én controle”, aldus Gelsinger.
 
Volgens eigen marktonderzoek van VMWare zit vandaag 15 procent van de IT werklasten in de publieke cloud. Tegen 2021 verwacht de virtualisatiespecialist echter dat dit aandeel op zal lopen tot 30 procent, en verder stijgt tot 52 procent in 2030. Reden genoeg voor VMWare om de hybride cloud te omarmen. Het speelt daarop in met enerzijds nieuwe producten en productversies, maar anderzijds ook met samenwerkingen met publieke cloud-providers.
 
Voor VMware begint alles bij het software-defined datacenter (SDDC). Daarbij worden de opslag, de rekenkracht en het netwerk gevirtualiseerd in software. De zogenaamde resources zijn dan als het ware ontkoppeld van de onderliggende hardware. Dit maakt dat het beheer van IT eenvoudiger en sneller kan gebeuren. Elke verandering kan voortaan immers met een muisklik gebeuren in plaats van door een fysieke interventie.
 
Door het SDDC nu uit te breiden naar publieke clouddiensten, kunnen bedrijven gebruik maken van de enorme aantallen beschikbare resources en dus schaalbaarheid van die wereldwijde clouds.
 
Vorige week kondigde VMware vervolgens een verregaande samenwerking aan met Amazon Web Services. Amazon zal daarbij als service provider gaan optreden van VMware-klanten die hun on-premise infrastructuur willen kunnen uitbreiden naar de publieke AWS-cloud. De volledige stack van VMware-software wordt daarbij geïmplementeerd.
 
Naar verwachting kunnen VMware-klanten dan halfweg 2017 rechtstreeks infrastructuur afnemen bij ‘s werelds grootste IaaS-provider. Er is daarbij geen enkele interactie met Amazon: alles gebeurt vanuit de VMware Cloud Foundation software, en ook facturatie geschiedt via VMware. Over de mogelijke kostprijzen en licentiemodellen van deze diensten, liet VMware zich nog niet uit.
 
Eerder kondigde VMware al een gelijkaardige samenwerking aan met IBM en diens SoftLayer-cloud.
 
Of Microsofts Azure-cloud op termijn ook tot de mogelijke cross-cloud samenwerkingen van VMware hoort, is echter hoogst onzeker. Gelsinger liet zich tijdens een vraaggesprek op VMworld in Barcelona ontvallen dat “we niet hetzelfde soort partnership met Microsoft Azure moeten verwachten”.
 
Dat wil niet zeggen dat de software van VMware geen ondersteuning biedt voor Microsoft Azure, maar een diepgaande samenwerking zoals met IBM en zeker AWS, zit er duidelijk niet in als het van Gelsinger afhangt.
 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business