Nieuws

Nieuwe Europese megaboete voor Google in de maak

Google krijgt binnenkort opnieuw een klacht van de EU te verwerken. De commissie wil dat het bedrijf stopt met het betalen van fabrikanten voor het exclusief installeren van Google Search op smartphones.

 
Er hangt een nieuwe Europese aanklacht boven het hoofd van Google. De antitrust-organisatie van de EU vind dat Google de dominantie van Android misbruikt om concurrenten buiten spel te zetten. Het eist dat het bedrijf stopt met het betalen van fabrikanten om Google Search en de Google Play Store exclusief op hun producten te zetten. De organisatie zwaait met een grote boete indien de technologiereus niet meewerkt.

Afschrikken

De partijen die de orginele klacht neerlegden bij de EU vanwege de vermeende antitrust-praktijken, kregen vorige week een uitgebreid verslag onder ogen waaruit de intenties van de EU blijken. Google is al even op de hoogte dat het onderzoek loopt, het kreeg in april een waarschuwing van de Europese Commissie.
 
De oneerlijke bevooroordeling van de Google apps is een doorn in het oog van de Europese antitrust-waakhond. De organisatie stelt dat de praktijk fabrikanten beperkt in hun mogelijkheid om concurrerende besturingssystemen gebaseerd op Android te gebruiken. Een aanzienlijke boete moet de situatie een halt toeroepen. “De commissie is van plan om een boete te bepalen op een niveau dat voldoende is om afschrikking te verzekeren,” aldus het verslag.

Megaboetes

De reactie van Google op het nieuws: “We kijken er naar uit om de Europese Commissie te tonen dat we het Androidsysteem op zo’n manier hebben ontworpen die voordelig is voor consumenten en competitie.” Of de EU ook van plan is om formeel het verbod uit te spreken en de boete op te leggen, moet nog blijken. Enkele maanden geleden circuleerde ook het gerucht dat de Commissie Google een boete van 3 miljard euro zou opleggen vanwege de manipulatie van zoekresultaten, en die hangt het bedrijf ook nog altijd boven het hoofd.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business