Nieuws

Mobiel internet twee keer sneller in België dan Nederland

De Belgen hinken vaak achterop ten opzichte van de Nederlanders, maar niet als het op de snelheid van hun mobiel internet aankomt.

Belgen surfen twee keer sneller via een mobiele netwerkverbinding dan hun noorderburen. De Nederlanders doen het wel beter wat breedbandinternet betreft. Dat blijkt uit het recentste State of the Internet rapport van Akamai.

Akamai is als leverancier van Content Delivery Network-diensten verantwoordelijk voor zo’n 15 tot 30 procent van alle webtrafiek wereldwijd. Daardoor is het bedrijf in een goede positie om trends in ons internetverbruik waar te nemen. Het verzamelt die inzichten elk kwartaal in een uitgebreid rapport.

[related_article id=”180755″]

Uit het meest recente exemplaar van dat rapport blijkt dat België in Europa tot de besten van de klas behoort wat mobiele internetsnelheid betreft. Belgen surfen gemiddeld aan 21,1 Mbps, een cijfer dat in lijn ligt met eigen metingen op onze redactie in Turnhout. Alleen het Verenigd Koninkrijk doet beter met een gemiddelde snelheid van 23,1 Mbps. De Nederlanders doen het opvallend slechter met gemiddeld 10,5 Mbps, een verschil dat mogelijk te wijten is aan intensiever gebruik van het netwerk. De hoogste maximumsnelheid werd gemeten in Duitsland met een piek van maar liefst 172,8 Mbps.

Akamai verwacht dat de mobiele internetsnelheden in komende kwartalen wereldwijd verder zullen toenemen als gevolg van de verdere uitrol van 4G LTE en diens opvolger LTE-Advanced. Volgens een rapport van de Global Mobile Suppliers Association hadden in mei van dit jaar 1,3 miljard gebruikers toegang tot 4G, verspreid over 503 providers in 167 landen. Dat is een verdubbeling in gebruikers ten opzichte van een jaar eerder. De GSA verwacht bovendien dat het aantal 4G-netwerken tegen eind dit jaar zal stijgen tot 550.

Samen met de snelheid van mobiel internet stijgt ook het verbruik explosief als gevolg van de dalende kosten die eraan verbonden zijn. Volgens gegevens van Ericsson, dat meer dan 1.000 netwerken ondersteunt in meer dan 180 landen, steeg het mobiele dataverbruik in het tweede kwartaal van 2016 tot om en bij de 6.300 petabytes (1 petabyte = 1 miljoen gigabytes) per maand. Vijf jaar geleden lag dat cijfer nog maar rond de 400 petabytes.

Bron: Akamai State of the Internet

Breedbandinternet

Het rapport van Akamai schijnt ook een licht op de markt van breedbandinternet. In België heeft 94% van de bevolking toegang tot internet met een snelheid van minstens 4 Mbps. Dat is een stijging van 5,2% ten opzichte van een jaar eerder en goed voor een elfde plaats wereldwijd. Nederland staat op de zesde plaats met 96%, een toename van 2,4%. Het percentage internetgebruikers met een snelheid hoger dan 15 Mbps ligt in beide landen ongeveer gelijk, respectievelijk 37% en 38%.

België is bezig met een inhaalbeweging, en kende het voorbije jaar de snelste groei.De gemiddelde snelheid voor breedbandinternet ligt vandaag in België op 15,1 Mbps. Een stijging van 31% jaar op jaar en goed voor plaats 18 op de wereldranglijst. Nederland staat op de elfde plaats met een gemiddelde snelheid van 17 Mbps, een toename van 8,7%.

Voor een vergelijking van de  verschillende internetabonnementen in België kan je terecht bij onze Telecomwijzer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business