Nieuws

Ransomware besmet vrienden en collega’s via cloud

Een variant van twee jaar oude ransomware is opnieuw stevig in opmars. Via cloudsynchronisatie weet het zich razendsnel te verspreiden.

Twee jaar geleden was Virlock een van de eerste soorten ransomware die gebruikers belaagde. Vandaag is de variant opnieuw in opmars dankzij een revolutionaire techniek die de cloud weet te misbruiken. De analisten van Netskope verwachten dat de malware bedrijven dit jaar nog 1 miljard dollar zal kosten.

Netwerken

[related_article id=”185167″]Wie ten prooi valt aan ransomware ziet zijn hele computer geëncrypteerd worden. Door losgeld te betalen, krijg je de decryptietool toegestuurd, zodat je kan redden wat er te redden valt. Virlock gaat echter een stapje verder: elk bestand dat geëncrypteerd wordt, wordt ook een drager van de ransomware. Dat betekent dat wanneer je bestanden automatisch synchroniseert naar de cloud, een andere persoon die aan dezelfde bestanden kan op die manier kan worden besmet.

Je wordt niet automatisch besmet; alleen wanneer je een besmet bestand tracht te openen. Het is dan ook raadzaam om je collega’s en vrienden met toegang tot jouw bestanden meteen te waarschuwen van zodra je problemen ondervindt. Ben je inderdaad besmet, dan zal je dat meteen weten: vele ransomware-varianten zijn zo vriendelijk om je daar meteen op te wijzen.

Omdat jij het bent

Virlock pakt ook dat echter net iets anders aan: in plaats van je te laten weten dat je gehackt bent, zal de malware je proberen wijs te maken dat er illegale bestanden op je computer gevonden zijn. Normaal staat daar een straf op van 250.000 dollar en een gevangenisstraf van vijf jaar, maar voor jou willen ze een uitzondering maken, zo lang je een ‘eerste inbreuk’-boete van 250 dollar betaalt.

Zoals gewoonlijk kan je niet veel meer doen om jezelf te beschermen dan logisch na te denken. Open geen e-mailbijlagen van bronnen die je niet kent, open geen macro’s in Word en gebruik geregeld je virusscanner. Maak ten slotte ook regelmatig een back-up van je belangrijkste bestanden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business