Nieuws

Waarom zelfrijdende auto's ons niet productiever zullen maken

De komst van de zelfrijdende auto zou voor chauffeurs heel wat tijd vrijmaken. Tijd die we zouden kunnen inzetten om te werken. Een nieuwe studie argumenteert waarom we er niet te veel van moeten verwachten.

 
Zelfrijdende auto’s zijn volop in ontwikkeling en er gaat haast geen dag voorbij zonder dat er nieuwsartikelen opduiken over de technologie. De beloftes zijn dan ook groot: zelfrijdende software zou ons eindelijk verlossen van files, veel milieuvriendelijker zijn en meer tijd vrijmaken onderweg, omdat je niet meer moet rijden.

Tijdsbesteding

Bedrijven die erop hopen dat er zo meer werk zal gedaan kunnen worden op een dag, zijn echter beter niet al te optimistisch, zo stelt een nieuwe studie van de universiteit van Michigan. Dat concludeerde dat voor 62 procent van de Amerikaanse burgers het vrijkomen van tijd door een zelfrijdende auto hen niet productiever zal maken. De voornaamste reden voor die bevinding zijn zorgen over veiligheid, wagenziekte en het gevaar voor rondvliegende spullen bij een onverwachte stop.
 
De resultaten van het Amerikaanse onderzoek bevestigen wat eerdere enquêtes al aan het licht brachten: heel wat mensen hebben het nog niet zo begrepen op de zelfrijdende auto.  Zo toonde een studie uit 2014, die houdingen van burgers tegenover autonome wagens in zes verschillende landen vergeleek, aan dat een aanzienlijk deel van de ondervraagde personen nog niet eens in een zelfrijdende auto zou willen stappen. Dat aandeel was 20 procent voor respondenten in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Australië en Japan. Indiërs en Chinezen zijn minder bevreesd: bij hen lagen de percentages onder de 10 procent.

Nervositeit

Ook ondervraagden die wel in een zelfrijdende auto zouden stappen, zouden dan niet meteen hun tijd wijden aan werk. Een derde van de Amerikaanse ondervraagden geeft aan dat ze hun ogen de hele rit op de weg zouden houden, terwijl de Briste respondenten het meest nerveus waren (44 procent). Het percentage van Amerikanen dat zich effectief op werken zou storten was een kleine 4,8 procent. Van de zes ondervraagde nationaliteiten waren de Indische burgers nog het meest geneigd om productief te zijn (16 procent).
 
De studie toont eens te meer aan dat autonome wagens nog heel wat obstakels te overwinnen hebben voordat hun potentieel volledig ontplooit kan worden: technologisch, op juridisch vlak, maar ook psychologisch.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business