Nieuws

Meer dan 60 miljoen Dropbox-wachtwoorden gestolen door hackers

Na een hack in 2012 lekten er bijna 70 miljoen accountgegevens van Dropboxgebruikers. Dat is veel meer dan tot nu toe werd aangenomen.

In 2012 deelde cloudopslagdienst Dropbox mee dat hackers enkele accountgegevens van gebruikers hadden buitgemaakt. Via een gestolen wachtwoord van een werknemer raakten de criminelen aan enkele bestanden waar volgens Dropbox zelf e-mail-adressen van gebruikers in stonden. Vorige week verplichtte Dropbox een heleboel gebruikers dan weer om hun wachtwoord te veranderen. Dat was volgens de dienst zelf een proactieve maatregel om de veiligheid van de gebruikers te garanderen.

Vandaag komt via Motherboard aan het licht dat het hack in 2012 veel uitgebreider was dan Dropbox zelf deed uitschijnen. In totaal werden gegevens van minstens 68.680.741 gebruikers buitgemaakt. Niet alleen hun e-mails zijn gelekt maar ook de bijhorende wachtwoorden. De helft daarvan is sterk versleuteld met een erg sterk algoritme, de andere helft lijkt beveiligd met het minder veilige en stilaan verouderde SHA-1algoritme.

Dropbox zelf geeft nu via een anonieme bron de werkelijke omvang van het hack toe. De verplichte wachtwoordwissel had betrekking op de gestolen gegevens uit 2012, waardoor je Dropbox-account vandaag in principe niet meer in gevaar is door het lek. Gebruik je dezelfde e-mail en wachtwoordcombinatie uit 2012 nog voor andere accounts, dan is het wel een goed idee om actie te ondernemen.

Dropbox is met de bekendmaking de laatste grote naam in een intussen steeds langer wordende lijst van bekende bedrijven waar hackers grote lijsten gegevens van gebruikers buitmaakten. Denk maar aan Adobe, LinkedIn en Tumblr. De gegevens van de getroffen Dropbox-werknemer die aan de basis ligt van dit lek, waren trouwens afkomstig van het LinkedIn-lek. Het is opvallend dat veel van die hacks enkele jaren geleden hebben plaatsgevonden, maar dat hun echte impact nu pas bekend raakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business