Slimme opslag moet de goudklompjes uit big data ziften

IBM onderzoekt de mogelijkheden van een intelligent opslagsysteem dat de explosie van big data moet beheersen door zich te baseren op de werkingen van het menselijke geheugen.

 
Zodra het Internet of Things echt van de grond komt, zullen de bergen data die bedrijven binnenkrijgen enorm de hoogte in gaan, misschien zelfs zo sterk aangroeien dat ze de beschikbare opslagcapaciteit overstijgen. Het is een reeël probleem, en eentje waarvoor IBM antwoord zoekt bij AI. Niet verwonderlijk voor een bedrijf dat zijn supercomputer Watson ook al inzet om cybercriminaliteit een halt toe te roepen.

Slimme sorteerder

Het systeem dat de onderzoekers van IBM in gedachten hebben, zou ongeveer zoals het menselijke geheugen moeten opereren. Het is gemakkelijker om iets belangrijks te onthouden, denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan het Louvre, dan iets triviaal zoals een wandeling naar de plaatselijke bakker. De sleutel van het cognitive storage, zoals het team in een paper uiteenzet, is het gebruik van machine learning om de waarde van data te bepalen.
 
Als je IoT-datasets verwerkt, zou de kunstmatige intelligentie achter het opslagsysteem weten wat belangrijk is via vroegere datasets en deze criteria (frequentie, beveiligingsniveau, afwijking van standaard etc.) toepassen op de binnenkomende data. Terwijl het systeem menselijke interactie met de dataset observeert, leert het wat belangrijk is voor gebruikers, om zo data te rangschikken, beveiligen en bewaren op basis van de noden van gebruikers.

Kostprijs

Software zelf minder belangrijke data laten verwijderen zou een grote werklast wegnemen voor bedrijven, het jaagt tegelijk ook angst aan om die verantwoordelijkheid over te laten aan een machine. Het lijkt er echter op dat we daar naar toe gaan. Minder cruciale gegevens zijn dan wel over te sluizen naar tape, maar alle data voor altijd bewaren is moeilijk schaalbaar noch vol te houden.
 
IBM is niet de eerste om de mogelijkheden van AI voor het managen van storage te overwegen. Voorgaande oefeningen zijn gekapseist omdat de kosten voor intelligentie momenteel hoger liggen dan de kosten voor bijkomende storage. Dat bepaalde aspect wordt niet behandeld door de IBM-wetenschappers, maar zal waarschijnlijk de belangrijkste rol spelen voor de opmars van slimme opslag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business