Nieuws

Welke gemeente heeft het traagste internet?

Het BIPT heeft de internetsnelheid die je via de vaste lijn in huis kan halen onderzocht. Ons land scoort doorgaans goed, al moeten sommige dorpen het nog steeds met een prehistorische verbinding stellen.

Het Belgisch instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) buigt zich al geruime tijd over de kwaliteit van de telecomdiensten in ons land. Eerdere kaarten gaven al de snelheid en de dekkingsgraad van mobiel internet op het Belgisch grondgebied weer, een nieuw onderzoek laat nu voor het eerst zien hoe het met de internetsnelheid via de vaste lijn gesteld is.

Het BIPT onderzocht niet welke internetsnelheid gezinnen hebben, wel welke internetsnelheid ze kunnen hebben, moesten ze er voor willen betalen. Het onderzoek richt zich dus op de aanwezigheid van de nodige infrastructuur en niet of die al dan niet gebruikt wordt. De resultaten werden naar goede gewoonte in een kaartje gegoten.

[related_article id=”177457″]

Goede punten

Het BIPT stelde vast dat het over het algemeen uitstekend gesteld is met de aansluitingsmogelijkheden in België. 93,6 procent van de woningen kunnen zich een abonnement met een internetsnelheid van 30 Mbps of meer aanschaffen. Daarmee staat België op de tweede plaats. 91,9 procent heeft toegang tot 60 Mbps of meer terwijl 91,1 procent kan rekenen op snelheden van 100 Mbps, indien gewenst. In absolute cijfers wil dat zeggen dat toch nog bijna een half miljoen woningen niet aangesloten kunnen worden op 100 Mbps-internet. Dat vertaalt zich naar de afwezigheid van kabelinfrastructuur: met de kabel van Telenet of Voo is 100 Mbps altijd haalbaar.

Ouderwetse technologie

Toch kan 0,04 procent van de aansluitbare woningen niet beschikken over internet van minimaal één megabit per seconde (125 KBps). Concreet gaat het om zo’n 2.263 woningen in Namen, Luik, Luxemburg en Henegouwen. In Florennes, Sankt Vith, Philippeville, Trois-Points en Houffalize is de situatie het slechtst. Dat het om dunbevolkte gebieden gaat, speelt hier een erg belangrijke rol. Wallonië heeft in het algemeen merkelijk slechtere infrastructuur. Kijken we naar de eerder gepubliceerde mobiele kaarten, dan valt op dat het Franssprekende deel van het land over de hele lijn slecht bedeeld is.

In Vlaanderen heeft vrijwel iedereen toegang tot 100 Mbit-internet, in Wallonië is de situatie slechter.

Het onderzoek spitst zich uitsluitend toe op de vaste lijn, zodat ook die woningen in de praktijk op beter internet kunnen rekenen. De meesten liggen in een gebied met 4G
-dekking van minstens één operator en bovendien is satellietinternet overal beschikbaar. Met abonnementskosten die de kosten van ADSL evenaren is daarmee internettoegang tot 20 Mbps mogelijk.

Het BIPT concludeert dat de hele Belgische bevolking dan ook technisch gezien toegang heeft tot degelijk internet. Het rapport vertelt ons natuurlijk niets over de werkelijke situatie. Goede internetabonnementen zijn duur, zodat verbindingssnelheden in de praktijk een stuk lager liggen.

Update 27/04/2016: Dit artikel stelde oorspronkelijk 1 megabit gelijk aan 128 kilobyte in plaats van 125 kilobyte. Deze fout werd gecorrigeerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business