Nieuws

Swift legt meerdere frauduleuze cyberaanvallen bloot

Swift, het netwerk dat banken aanwenden om geld over te zetten, liet in een interne memo weten dat het meerdere cyberaanvallen had blootgelegd. Dit zou betekenen dat de aanval op Bangladesh Bank geen geïsoleerd incident was.

 
In februari werd duidelijk dat er 81 miljoen dollar van Bangladesh Bank was ontfutseld. De onderzoeken omtrent het voorval lopen nog, maar ondertussen is wel duidelijk dat hackers zich bedienden van Swift-software om de fraude te verbergen; zo zou de Swifts Alliance Access server gemanipuleerd zijn geweest om geen sporen achter te laten.

Modus operandi

Nu blijkt dat de aanval geen uitzondering is. Op maandag werd een bericht verspreid door Swift waarin bleek dat de aanval op Bangladesh Bank niet de enige bedreiging was waar het netwerk mee kreeg af te rekenen. Dat schrijft Reuters.
 
Het bericht liet weten dat verschillende aanvallen het netwerk hebben geviseerd: “Swift is zich bewust van een aantal recente cyberincidenten waarin kwaadwillige insiders of externe aanvallers erin slaagden om Swift-berichten via financiële back-offices, pc’s of werkstations in te geven.”
[related_article id=”166604″] In deze bijkomende gevallen was de werkwijze erg gelijkaardig. Aanvallers konden gegevens achterhalen van operatoren, waarmee ze in staat waren frauduleuze Swift-berichten te verspreiden en geld te ontvreemden. Het is dan ook waarschijnlijk dat deze aanvallen zijn toe te schrijven aan dezelfde groep cybercriminelen. Swift liet niets los over de geviseerde instituties of de omvang van de schade die geleden is.

Opletten voor na-apers

Volgens Reuters voorspelden experten dat er mogelijk nog meer aanvallen in het verschiet liggen. Na de hetze rond de Bangladesh Bank-aanval kunnen hackers geneigd zijn om hetzelfde proberen, en bovendien zijn financiële instituties voor velen een aantrekkelijk doelwit omdat er meer winst kan gemaakt worden met relatief weinig moeite.
 
Daarnaast heeft Swift een security-update verspreid om de malware te weren die werd gebruikt bij de Bangladesh Bank-aanval. Klanten worden aangeraden om de veiligheidsupdate voor 12 mei te installeren.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business