Nieuws

Antwerpse start-up incubator maakt wetenschap winstgevend

Een nieuwe incubator in het Nielse wetenschapspark moet kennisintensieve start-ups alle groeikansen bieden.

Start-ups die gestoeld zijn op kennis en wetenschap, hebben het vaak moeilijk om hun ideeën winstgevend te maken. Deze bedrijven hebben vaak immers geen tastbaar product waarmee ze naar de eindgebruiker kunnen trekken. UAntwerpen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Anterpen (POM) en de provincie Antwerpen proberen die ‘kennisintensieve’ start-ups nu een hart onder de riem te steken.

Daartoe opende Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters, samen met rector van de UA Alain Verschoren en gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé, de Incubator Darwin in het Wetenschapspark in Niel.

Een zorg minder

Startende ondernemers, pre-starters en spin-offs in de IT-sector of in Life & Environmental Sciences kunnen hier voortaan terecht voor werkruimtes, vergaderruimtes, flexplekken en laboruimte. Daarnaast kunnen ze hier beroep doen op specialisten in fiscaliteit, subsidies, wetgeving en HR. Op die manier hebben de ondernemers de handen vrij om zich te focussen op hun onderzoek.

Wie zijn onderzoek wil uitbesteden, kan hiervoor beroep doen op onderzoeksteams van de UA, die zich nauw verbindt aan het project. Het is dan ook geen wonder dat een sterk aantal van de reeds aanwezige spin-offs afkomstig zijn van de Antwerpse universiteit.

Doorgroeien

Start-ups die hun potentieel in Darwin hebben bereikt, hebben vervolgens de mogelijkheid om verder door te groeien in Archimedes, het gebouw naast Darwin dat grotere ruimtes biedt, terwijl ondernemers nog steeds terecht kunnen bij Darwin voor verdere ondersteuning.

“Als universiteit worden wij onder meer beoordeeld op het innovatieve karakter en de valoriseerbaarheid van data uit ons onderzoek,” verklaart Jean-Pierre Timmermans, voorzitter van de onderzoeksraad van de UA, de medewerking van de universiteit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business