Nieuws

Vlaanderen pionier in de toekomst van 3D-printen

Vlaanderen is een wereldleider op het gebied van 3D-printen. Om dat zo te houden, brengt koepelorganisatie Flame 3D de sector samen.

 
3D-printen wint de laatste jaren enorm terrein. De technologie voelt nieuw aan, maar bestaat in Vlaanderen eigenlijk al sinds 1990. De techniek heette toen ‘rapid prototyping’ en stelde niet veel meer voor dan de naam doet vermoeden: snel even een prototype maken van een ontwerp. Meer stelde het niet voor en men verwachtte ook niet dat dergelijke figuurtjes een lange levensduur nodig hadden, zegt Bart Van Der Schueren van Materialise. ‘Additive manufacturing’, zoals de techniek vandaag heet, is volledig schatplichtig aan de plastic figuurtjes van toen.
 
Het zal echter duren tot 2010 vooraleer het publiek zijn hart openstelt voor deze manier van werken. Materialise kwam toen op de proppen met enkele sfeerlampen waarvan de lampenkapjes geprint werden uit 3D-materiaal. De media worden wakker en beginnen het fenomeen te belichten.

Vraag en aanbod

Vandaag de dag zijn er Vlaamse 3D-printingbedrijven actief op vlak van dienstverlening, commercialisering van de software, onderzoek en nabewerking. Concreet betekent dit dat consumenten en bedrijven zowat alles op maat kunnen laten printen. “In 2014 groeide het besef dat al deze verschillende actoren bij ons actief zijn. Door deze bedrijven te helpen in de zoektocht naar vraag & aanbod, werd Flame 3D opgericht”, zegt een trotse Van Der Schueren.
 
De koepelorganisatie Flame 3D ziet uiteindelijk het levenslicht in juni 2015. Het doel is duidelijk: Vlaanderen aan de top van de wereldwijde 3D-printindustrie houden. “Met de oprichting van deze cluster willen we de hype voorbijgaan, zonder in te boeten aan revolutionaire en visionaire ideeën”, aldus Van Der Schueren.

Wat je zelf doet

De officiële oprichting werd dinsdag gevierd op een seminarie. De avond werd in goede banen geleid door trendwatcher-voor-de-gelegenheid Dirk Denoyelle. Hij verklaarde het toekomstige succes van 3D-printing verzekerd: “Mensen zijn immers constant op zoek naar manieren om zelf de controle in handen te houden. Onder het motto ‘wat je zelf doet, doe je beter’, zal 3D-printen elk huishouden weten te verleiden.”
 
Ook Stijn Lambrechts van Sirris is overtuigd van het grote gelijk van 3D-printen: “Het is de enabler van de disruptieve technologie. 3D-printen kan alles aan, alles kan op maat gemaakt worden. Van tanden over heupen, tot brillen en schoenen. Bovendien zal de technologie ervoor zorgen dat produceren op kleine schaal wenselijk en betaalbaar wordt.”

Daten

Het komende jaar zullen alle actoren in het 3D-printinglandschap worden uitgenodigd op zogenaamde ‘matchmaking events’, georganiseerd door Flame 3D. Als de koepelorganisatie slaagt in zijn opzet, ziet de 3D-toekomst er rooskleurig uit, met een flinke streep filament erbij.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business