Nieuws

De 3 grootste malwarebedreigingen voor uw bedrijf

De hoeveelheid bestaande malwarefamilies blijft iedere maand stijgen. Hierdoor lopen bedrijven steeds meer risico op een cyberaanval.

 
Check Point, een beveiligingsspecialist, detecteerde in december maar liefst 1.500 verschillende malwarefamilies. Ten opzichte van november betekent dit een stijging van 25 procent. Ook het aantal aanvallen kende een soortgelijke trend. Hierdoor liepen bedrijven in december 17 procent meer risico op infecties ten opzichte van de maand ervoor.
 

Populairste malware

Met 25 procent blijft in december het meest gebruikte malwaretype Conficker. Deze worm stelt cybercriminelen in staat om vanop afstand opdrachten naar een geïnfecteerd systeem te versturen en malware te downloaden. Ook Sality werd meermaals gebruikt door hackers. Het doel van dit virus is om toegang tot een systeem te verschaffen en andere malware te installeren. Necurs sluit de top drie van meest gebruikte malwaretypes af. Hiermee proberen cybercriminelen de beveiliging van een systeem uit te schakelen en detectie te voorkomen.
 
Ook in België werd Conficker het meest gedetecteerd. Kelihos neemt daarentegen de tweede plaats in in de top drie van meest gebruikte malwarefamilies. Dit botnet staat voornamelijk bekend om het stelen van bitcoins en spampraktijken. HackerDefender sluit in België de top drie af. Deze rootkit voor Windows kan gebruikt worden om bestanden, processen en registry keys te verbergen.
 

Risicovolle landen

Check Point geeft eveneens ieder land een risicoscore voor malware-infecties. In deze lijst doen exotische landen, zoals Namibië, Saudi-Arabië en Barbados, het erg slecht. Europese bedrijven lopen daarentegen in Polen het meeste kans op een cyberaanval, terwijl u in Scandinavische landen het veiligst bent. België en Nederland doen het qua veiligheidsrisico verre van slecht, terwijl Frankrijk van al onze buurlanden de slechtste score toegewezen krijgt.
 

Kaart

Check Point baseert zijn cijfers op zijn ThreatCloud-intelligence, welke het grootste netwerk is dat tegen cybercriminaliteit vecht. De ThreatCloud-database bevat meer dan 250 miljoen adressen die worden gemonitord, 11 miljoen malwarefamilies en 5,5 miljoen geïnfecteerde websites. Check Point voorziet eveneens een kaart waarop u in realtime cyberaanvallen kan bekijken.
 
Enkele opvallende details: Op het moment van schrijven, was Nederland verantwoordelijk voor de tweede meeste cyberaanvallen ter wereld. Cyberaanvallen tegen België kwamen het meest van de Verenigde Staten en Nederland werd voornamelijk door Duitsland belaagd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business