Nieuws

Legt Safe Harbor een bom onder de cloud?

80 procent van de cloudservers is in handen van Amerikaanse bedrijven als Apple en Google. Wat gebeurt er nu na het failliet van Safe Harbor?

 
Al geruime tijd is de cloud het buzzwoord dat ons om de oren vliegt. De meeste cloudservers bevinden zich echter in de Verenigde Staten of worden uitgebaat door een Amerikaans bedrijf. Nu het Europees Hof van Justitie de Safe Harbor-overeenkomst nietig verklaarde, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor ons gebruik van clouddiensten.
 
Het Hof oordeelde dat data afkomstig uit Europa niet genoeg gevrijwaard wordt aangezien de Amerikaanse overheid elke overeenkomst aan de kant mag schuiven onder het mom van staatsveiligheid. Ook Safe Harbor kan daardoor geschonden worden. De beslissing werd genomen in het kader van een privacyzaak tegen Facebook.

Kaderwerk

Tot er een nieuw kader gecreëerd wordt om data op een veilige manier door te spelen naar de VS, betekent dit dat er in casu geen enkele byte mag doorgegeven worden aan een Amerikaans bedrijf. Die bedrijven kunnen echter wel elke gebruiker afzonderlijk gaan vragen om toestemming. Toch liggen de kaarten momenteel nogal verward op tafel.
 
Europese serverproviders zullen hun marktaandeel mogelijks zien toenemen, maar het is nog maar de vraag of zij überhaupt de benodigde capaciteit bezitten. Op zich is dit vreemd aangezien een nietigverklaring er zat aan te komen. Er was immers al langer geweten dat vele Amerikaanse bedrijven zichzelf certificeerden als zijnde in regel met de Safe Harbor-overeenkomst, terwijl dit vaak niet het geval was.
 
Op 26 november organiseren ZDNet en Smart Business een training rond Cloud & Business Continuity. Voor meer informatie en mogelijkheid om in te schrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business