Nieuws

Verenigde Staten is geen Safe Harbor voor data

Na een klacht tegen Facebook over schending van de privacy, komt het Safe Harborverdrag tussen Amerika en de Europese unie op de helling te staan.

 
Het Safe Harborverdrag is een bepaling die stelt dat de Verenigde Staten geldt als een land dat voldoende bescherming biedt voor de bescherming van digitale persoonsgegevens. Hierdoor kunnen Amerikaanse bedrijven makkelijk gegevens verzamelen van internetgebruikers. Was dit niet het geval, dan zou zo’n bedrijf aan elke gebruiker afzonderlijk toestemming moeten gaan vragen.
 
Dat het Europees Hof van Justitie nu bepaalt dat de VS toch zijn plaats niet heeft in dat verdrag kan wel eens verreikende gevolgen hebben. Het verdrag, dat dateert van 2000, voorziet namelijk niet in bescherming tegen de Amerikaanse overheid. Indien die laatste zou beslissen dat het gegevens nodig heeft om de veiligheid van de VS te waarborgen, dan kan het het Safe Harborverdrag zorgeloos schenden.
 
Aangezien de VS de thuishaven is van organisaties als de NSA, dat ondertussen bekend staat om zijn ongeoorloofde afluisterpraktijken, kan er van voldoende gegevensbescherming geen spraken zijn.
 
Hoe ver de gevolgen echt zullen reiken, is nog niet duidelijk: de uitspraak zorgt ervoor dat Facebook niet zomaar gegevens mag doorsluizen naar Amerika, maar niemand lijkt echt goed te weten wat dit in de praktijk betekent. Een delicate evenwichtsoefening dient zich aan: het vrijwaren van privacy of het recht op informatievergaring en vrije meningsuiting op sociale media?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business