Nieuws

HP bouwt aan eengemaakte Europese cloud

In een poging om de fragmentatie op de Europese markt in te perken, lanceert HP het Cloud28+-initiatief, dat Europese cloudleveranciers onder één dak verzamelt.

 
HP heeft zijn Cloud28+-initiatief officieel gelanceerd. Dat biedt een gecentraliseerde catalogus voor Europese cloudleveranciers, met een gestroomlijnd certificeringsproces. Het doel is om de barrières die cloudadoptie in Europa in de weg staan, te doorbreken.
 
De digitale Europese markt wordt momenteel gedomineerd door Amerikaanse clouddiensten, met een marktaandeel van 54 procent, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Europese online diensten die binnen hun eigen grenzen opereren, gaan met 42 procent van de koek aan de haal. Grensoverschrijdende diensten leveren momenteel slechts een bijdrage van 4 procent.
 
Bovendien maakt nog maar één op vijf bedrijven binnen de Europese Unie gebruik van clouddiensten. Een gebrek aan kennis wordt daarbij aangegeven als voornaamste reden, gevolgd door twijfels over de veiligheid en gefragmenteerde regulering. Elke lidstaat heeft zijn eigen wetgeving rond de verwerking van data en dat zorgt voor legale onzekerheid bij bedrijven.

Open catalogus

In een poging die obstakels te overbruggen, heeft HP Cloud28+ gelanceerd, zeg maar een catalogus voor Europese clouddiensten. Het gaat dan niet om diensten van HP zelf, maar wel om producten van meer dan 110 Europese leveranciers van clouddiensten die zich reeds hebben aangesloten bij het initiatief. Op die manier kunnen bedrijven de catalogus inzetten in hun zoektocht naar geschikte partners binnen de verschillende EU-lidstaten. Een bijhorend certificatieplan zorgt voor transparantie wat betreft privacy, veiligheid en het respecteren van lokale wetgeving.
 
Om te waarborgen dat Cloud28+ een open initiatief blijft, en om problemen met interoperabiliteit of compatibiliteit te voorkomen, pleit HP voor het gebruik van open source technologieën, in het bijzonder OpenStack. HP biedt zelf het Helion-cloudplatform op basis van OpenStack, maar leveranciers zijn niet verplicht om gebruik te maken van Helion als ze zich willen aansluiten bij Cloud28+.
 
Wat is dan wel het businessmodel achter Cloud28+, was de logische vraag van de verzamelde pers tijdens de voorstelling van de catalogus. “We moeten onze partners helpen business te creëren, of we komen zelf in de problemen”, legt Xavier Poisson, vice-president HP Helion voor EMEA, uit.
 
“De cloud is een belangrijke component voor het verzekeren van een sterke digitale economie in Europa. De clouddiensten die via de Cloud28+-catalogus worden geleverd, zijn gebaseerd op een gemeenschappelijk framework wat betreft kwaliteit, kosten en veiligheid. Dit zorgt nu reeds voor nieuwe opportuniteiten voor cloudleveranciers, meer keuze voor bedrijven, en betere toegang voor ontwikkelaars.”
 
Op 26 november organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over Cloud & Business Continuity. Voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business