Nieuws

Zit de ondergang van Bitcoin eraan te komen?

Gavin Andresen, voormalig chief caretaker van het Bitcoin-systeem, waarschuwt voor naderende implosie van digitale munt. In 2016 kan het gedaan zijn.

 
Bitcoins kwamen de voorbije maanden en jaren geregeld in het nieuws. Was het niet omdat Griekenland de munt wil gebruiken om lokale handelaren te ondersteunen, dan wel omdat de oprichter van Mt. Gox, een digitale beurs voor Bitcoins, een enorm kapitaal verloor of zelfs verduisterde. Enig tijd geleden bleek echter ook dat de Bitcoin-gemeenschap afstevent op een belangrijk referendum dat zal oordelen over de toekomst van het hele systeem.

Traditie versus vernieuwing

Het traditionele systeem, dat tot op vandaag gebruikt wordt, wordt stilaan te beperkt. Het staat maar zeven transacties per seconde toe, wat een peulschil is in vergelijking met de duizenden die kredietkaartmaatschappijen aankunnen per seconde. Aangezien Bitcoins steeds populairder worden, kan deze limiet er op korte termijn voor zorgen dat servers platvallen, dat betalen onbetrouwbaar wordt en dat de prijs per transactie zo hoog wordt dat vele gebruikers zullen afhaken.
 
Gavin Andresen voorspelt deze implosie al voor begin 2016, indien er niets ondernomen wordt. Andresen was tot vorig jaar de ‘Chief Caretaker’ van Bitcoin en nam in 2010 deze scepter over van de mysterieuze ontwikkelaar van de munt. Ondanks zijn stap terug blijft hij erg nauw gelinkt met de munt. Zodanig zelfs dat hij vorige week een alternatief systeem uitbracht, genaamd Bitcoin XT. Dit nieuwe systeem zou ervoor kunnen zorgen dat er veel meer transacties per seconde kunnen plaatsvinden.

Gemeenschapsgebaseerd

Bitcoins vallen echter niet onder een gecentraliseerd systeem, wat betekent dat de gemeenschap het systeem moet aanvaarden. Als minder dan 75 procent van die gemeenschap het systeem aanneemt, wordt het hele systeem gewoonweg naar de prullenbak verwezen. Chinese beurzen en ‘mijnen’ zullen naar verwachting de doorslag geven bij de aanname van BitcoinXT aangezien zij 50 procent van de mijnen vertegenwoordigen.
 
Samen met het Massachusetts Institute for Technology (MIT) Media Lab werkt Andresen momenteel aan de perfectionering van het nieuwe systeem. De coormalige chief caretaker heeft nog tot 11 januari 2016 de tijd om de gemeenschap te overtuigen van zijn gelijk, alvorens de markt naar zijn verwachtingen zal instorten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business