Nieuws

Belgische ondernemingen op de vingers getikt voor wifitracking

Winkels en andere zaken verzamelen veel data door u via wifi te tracken. Als u hier echter niet van op de hoogte wordt gesteld, is dat in strijd met de Belgische wet.

Uw wifi vertelt veel over u. Restaurants, banken, winkels en andere handelszaken hebben dat al even begrepen, en maken daar gebruik van om hun producten beter in de verf te zetten. De privacycommissie waarschuwt echter dat het “wifitracken” van bezoekers wettelijke beperkingen heeft. Dat bericht De Tijd.
Een handelaar kan zijn consumenten wifitracken via een aangeboden gratis netwerk, maar ook gewoon door wifisignalen van personen op te vangen. Uw identiteit, waar u zich in de winkel bevindt, wat u op het net opzoekt: het zijn allemaal gegevens die zo te achterhalen zijn. Veel mensen weten echter niet dat ze zo gevolgd worden.
Klanten op de hoogte stellen dat er via wifi data over hen verzameld wordt, is een minimum. Maar: “Louter informeren is ontoereikend volgens de wet”, stelt de commissie. Dat gaf ze aan in een parlementair antwoord op een vraag van CD&V parlementslid Jef Van den Bergh. Winkels en andere zaken moeten bezoekers ook een uitstapmogelijkheid aanbieden voor wifitracking. En willen ze de data inzetten om gerichte reclame te sturen naar een bepaalde klant, dan zou die wettelijk gezien daar op voorhand zijn toestemming voor moeten geven.
Het is echter de vraag of die regels in de praktijk ook nageleefd zullen worden. Willem Debeuckelaere, voorzitter van de privacycommissie, weet dat veel handelaar niet happig zijn om toestemming te vragen. “De ervaring leert dat mensen dan weigeren om gevolgd te worden.” Bovendien geeft hij toe dat er geen middelen zijn om de toepassing van de wet op het terrein te controleren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business