Nieuws

Notificaties even gevaarlijk als telefoneren achter het stuur

Zelfs al staat je smartphone op trilmodus, het ontvangen van een notificatie op je mobiel kan even afleidend en risicovol zijn als actief bellen terwijl je aan het rijden bent.

 
“De afleiding veroorzaakt door een simpele notificatie – of het nu een geluid of een vibratie is – is vergelijkbaar met de effecten die we zien als chauffeurs actief met hun smartphone bezig zijn.” Dat is de verontrustende conclusie van een Amerikaanse studie.
 
Het doet er niet toe hoe kortstondig een notificatie je gedachten inpalmt wanneer je aan het rijden bent. Zodra je een paar seconden onoplettend bent, vorm je een risico. Die seconden zullen misschien niet veel betekenen als je over een afgelegen weg scheert, maar op een drukke stadslaan maakt het wel degelijk een verschil. “Mobiele telefoonnotificaties op zichzelf ontwrichten prestaties voor een aandacht eisende taak significant, zelfs wanneer deelnemers niet rechtstreeks werken met een mobiel toestel tijdens die taak,” stelt het onderzoek.
 
De uitkomst van de studie werpt ook vragen op over handsfree communiceren in de auto, doorgaans als veel veiliger beoordeeld dan je telefoon bij de hand nemen. Als een notificatie al genoeg is om je af te leiden, dan zijn er weinig argumenten aan te voeren waarom handsfree bellen niet dezelfde negatieve impact heeft op onze concentratie. Het besluit: de veiligste oplossing is nog altijd om je telefoon op stil te zetten en tijdens de rit te negeren als je achter het stuur kruipt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business