Nieuws

Kent u de GAFA-economie? Bijna groter dan de Belgische

Kent u de GAFA-economie? Hij is nochtans goed voor ruim 315 miljard dollar. Maar misschien is de NATU-economie binnenkort wel groter.

 
De GAFA-economie is de omzet van de Amerikaanse techreuzen Google, Apple, Facebook en Amazon opgeteld. Zij vormen samen het acroniem GAFA. De gezamenlijke omzet maakt 316 miljard dollar en is daarmee de 35ste economie van de wereld, vergelijkbaar met die van Denemarken.
 
Het duurt nog heel even vooraleer de GAFA-economie ons land heeft ingehaald. België is goed voor 402 miljard euro. Overigens is de totale beurswaarde van GAFA is nog hallucinanter: die bedraagt bijna 1.700 miljard dollar.
 

Macht

 
Deze gigantische bedragen bevestigen veel zaken. Enerzijds wijst het op het belang van het internet in de hedendaagse economie. Alle vier partijen, enkel Apple misschien iets minder, hebben op de een of andere manier hun zakenmodel rond het internet gebouwd.
 

 
 
Daarnaast is er ook de conclusie dat veel economische macht terecht komt bij een handvol partijen die ook alsmaar groeien. Bedrijven die, zeker Facebook en Google, relatief jong zijn.
 

Staat op zich

 
Dat de omzet van de vier GAFA-bedrijven groter is dan die van een land als Denemarken, wijst nog op iets anders. “Het wijst er ook op dat internetbedrijven en overheden steeds meer tegenover mekaar komen te staan”, vindt columniste Susanne Weingarten in het Duitse magazine Der Spiegel.
 
Deze rivaliteit kan een behoorlijke impact op onze samenleving hebben, stelt Weingarten. “Zeker wanneer de staat belangrijke maatschappelijke missies verliest aan platforms als Twitter, Facebook en Google.”
 
De impact van GAFA blijkt ook uit de gigantische hoeveelheden data die ze bewaren. Facebook, goed voor zowat 1,4 miljard gebruikers, weet veel beter wie we zijn dan eender welke staatsinstelling. Ze kennen uw locatie, uw vrienden, uw internetbezoek en weten, zoals in het Verenigd Koninkrijk mogelijk is, hoeveel huishuur we betalen.
 

NATU

 
Naast de vier GAFA’s staan nu ook al andere bedrijven klaar om het roer over te nemen. Zo heeft men het ook wel over de NATU’s (Netflix, Airbnb, Tesla en Uber). Ook deze vaak piepjonge bedrijven zijn in staat om veel efficiënter te functioneren en nog veel sneller te schakelen dan de klassieke staten. “Volgens de toplui van deze bedrijven is de staat niets meer is dan een vervelende en belemmerende machine”, aldus Weingarten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business